Muzej grada Zagreba i zagrebački vatrogasci priređuju izložbu ZG POTRES. HALO 193

Muzej grada Zagreba i zagrebački vatrogasci priređuju izložbu ZG POTRES. HALO 193
Muzej grada Zagreba i zagrebački vatrogasci priređuju izložbu ZG POTRES. HALO 193

Muzej grada Zagreba u četvrtak, 27. listopada, u 19 sati otvara veliku izložbu ZG POTRES. HALO 193, pripremljenu u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Zagreb.

“Izložbu ćemo realizirati dvije godine nakon potresa koji su se 2020. dogodili u Zagrebu i na Banovini. Ta dva potresa nanijeli su neprocjenjive štete gradu i njegovim stanovnicima. Dokumentirani zagrebački potres 1880. godine te njegovo prvo izvješće o stradalim zgradama i poginulim osobama gotovo je identično potresu 2020. godine. Zgrade koje su stradale 1880. stradale su i 2020. godine. Usporedba ta dva potresa dala bi nam podatke koji su važni za daljnje shvaćanje i prihvaćanje da živimo u seizmološki aktivnom području i da postoji mogućnost ponovnog potresa”, stoji u najavi izložbe.

Javna vatrogasna postrojba Zagreb izložbu će obogatiti video materijalom, fotografijama iz prve (amaterske) ruke i snimkama dronova.

Bit će izloženi i osobni i javni predmeti sa zgrada te odjeća i obuća, a izložbu je upotpunnjena svjedočanstvima, pozivima vatrogascima i podacima kao što su 3D prikaz stradanja Zagreba.

“Jedan od ciljeva ovog izložbenog projekta jest našim sugrađanima predočiti što više podataka i stručnih obrazloženja, kao i materijala vezanih uz potrese 1880. i 2020. godine, kako bi građani i nadležne institucije bile u pripravnosti. Jer, potres nas može zadesiti bilo kad i bilo gdje. Što više informacija pružimo našim građanima, to više dižemo svijest o potresu i educiramo kako reagirati tijekom i nakon istog. Osim video i audio materijala i fotografija, organizirat ćemo i radionice u suradnji s vatrogascima za sve dobne skupine posjetitelja”, kaže se dalje u najavi.

Program je namijenjen svim dobnim skupinama i kategorijama posjetitelja, što je omogućeno uporabom primjerenih muzejskih pomagala i legendi, oblikovanih na način da količinom i vrstom sadržaja nude različite razine podataka.

“Izložba će biti multimedijalna i interaktivna, pokušat ćemo od naših posjetitelja dobiti dojmove vezane za potres u Zagrebu i njegove posljedice. Ti dojmovi bit će nam temelj za daljnje projekte, jer izložba je samo početak jedne velike priče o educiranju građana Zagreba i cijele Hrvatske o potresu kao prirodnoj pojavi te kako se nositi s njom”, poručuju organizatori izložbe.