Rukometaši protiv SAD-a za prve bodove i povratak samopouzdanja

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Nakon dana predaha pred hrvatskom muškom seniorskom reprezentacijom je susret protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Bodovi iz tog susreta su nužnost, ali i dobra igra kojom bi naši rukometaši vratili samopouzdanje i vjeru da mogu do  toliko željenog cilja, a to je četvrtfinale ovog Svjetskog prvenstva, objavio je Hrvatski rukometni savez.

Izbornik i igrači imali su kraći sastanak odmah nakon susreta u dvorani Husqvarna Garden, a dodatna analiza susreta protiv Egipta i svih slabosti koje je reprezentacija pokazala odrađena je tijekom jutra. Najbolja afrička reprezentacija je prošlost i sve misli sada su usmjerene prema Amerikancima i Marokancima.

U njihovom međusobnom susretu slavila je reprezentacija Sjedinjenih Država 28:27, i tako ostvarili  prvu pobjedu u povijest svjetskih prvenstava. Amerikanci su se na smotru najboljih svjetskih ekipa vratili nakon pune 22 godine. Posljednjih godina pojačali su ulaganje u taj sport, doveli i europske stručnjake jer se žele u pravom svjetlu prikazati na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2024. godine.

Na američkoj klupi tako sjedi Šveđanin Robert Hedin. I to od 2018. godine. Prije toga bio je trener Melsungena, 6 godina norveške reprezentacije, Aalborga itd, itd. Protiv Maroka je pet minuta prije kraja dobio i crveni i plavi karton i sada čeka kaznu IHF-a jer je povukao nesportski potez pozivanjem time-outa sekundu ili dvije nakon što su Marokanci osvojili loptu i mogli iz kontre zabiti pogodak.

Američka reprezentacija sastavljena je većim dijelom od igrača koji nastupaju po europskim ligama. Od Švedske, Austrije, Njemačke, Norveške, Grčke pa do Hrvatske. Njihov član je naime Domagoj Sršen kružni napadač Metković-Mehanike. Jedno kratko vrijeme bio je član PPD Zagreba. Inače je rođen u New Yorku. Upravo je on jedan od najzaslužnijih za povijesnu pobjedu protiv Maroka jer je ukrao loptu suparnicima u završnici susreta i omogućio svojim suigračima napad iz kojega su zabili pogodak odluke.

Od ostalih igrača treba svakako izdvojiti vrlo dobrog vratara Pata Merkovszkog, člana mađarskog HE-DO Braun Gyongyosa. Protiv Maroka imao je 11 obrana.

Jako dobar je i igrač na crti pod imenom Andrew Donlin koji igra za njemački klub Bayer Dormagen. Ima 25 godina, visok je 201 cm, jako dobro se gradi i vrlo je nezgodan za čuvanje. Od vanjskih igrača treba spomenuti Aboubakara Fofanu, 212 cm visokog lijevog vanjskog, inače igrača Angersa SCO Handball. On je bio najbolji strijelac protiv Maroka sa 6 pogodaka. Nije loš ni Alexsandre Blanco Chan, 21-godišnji igrač švedskog Lugija.

Od krila vrijedi izdvojiti Samuela Hoddersena (25 god.) igrača njemačkog trećeligaša  HSG Rodgau Nieder Roden. Kapetan reprezentacije je srednji vanjski Ian Hueter, još jedan igrač Bayer Dormagena. Tu je i nekoliko domaćih snaga iz San Francisco Cal Heata i New York Athletic Cluba.

Hrvatska je protiv Sjedinjenih Država igrala samo jedanput na svjetskim prvenstvima. Bilo je to 2001. godine u francuskom Besanconu. Slavili su naši rukometaši 41:12, podsjeća Hrvatski rukometni savez.