Limeno kazalište opelješeno, ukradeni svi ključni dijelovi!

Na Montažno kazalište, od milja nazvano Limenko, javnost je zaboravila, jer od 2007. godine traju pokušaji da se postavi na ledini u Sloboštini.

limeno_kazaliste_1

Kazalište je iz Potsdama dovezeno kao akvizicija koja je trebala oplemeniti kulturni život Novog Zagreba, no prema kuloarima iz kulturnih krugova ključni dijelovi kazališta više ne postoje.
Čelična konstrukcija uskladištena je na otvorenom dijelu Zagrebačkog velesajma, a sitniji i ključni materijal uskladišten je u zatvorenom dijelu. Iako smo tražili od Zagrebačkog velesajma dozvolu da obiđemo kazalište, to nam nije odobreno.
“Znam da je Limenko iz javnih potreba u kulturi, ali i iz kuloara Ureda za kulturu i obrazovanje nestao još prije dvije godine. Svi odgovorni šute iako se tada pričalo da je nestalo sve što je bitno. Iz tih istih izvora čula sam da se navodno štedjelo na čuvarima pa je pokradeno sve, od stolaca nadalje”, rekla je članica Savjeta za kulturu grada Zagreba i kazališna redateljica Snježana Banović. Gradski savjet za kulturu od veljače planira početi s tribinama na kojima će jedna od tema biti i Montažno kazalište.
Na naš upit jesu li dijelovi kazališta ukradeni, iz Gradskog ureda za prostorno uređenjenisu odgovorili, no odgovorili su da je 3. studenog 2011. izdana potvrda glavnog projekta na temelju koje se može graditi predmetni objekt te vrijedi do 3. studenog 2015. Daljnja realizacija investicije ovisi o osiguranju financijskih sredstava i pripadajućem nivou opreme kazališta i scenske tehnike.
Zagrepčani su dosad za Limenka izdvojili veliku svotu novca – najprije Gradu Potsdamu, bivšem vlasniku kazališta plaćeno je 630 tisuća kuna. Za demontažu i prijevoz do Hrvatske društvu ZM Inženjering plaćeno je 5,5 milijuna kuna, a ista tvrtka trebala ga je i montirati nakon što se izgrade pristupne ceste i infrastruktura na Sloboštini. Za komunalni i vodni doprinos Grad je platio 2,6 milijuna kuna, za carinu1,1 milijun kuna te projektnu dokumentaciju milijun kuna – ukupno je riječ o 10 milijuna kuna.
No, najveći trošak Gradu bila je zamjena parcela s društvom Maestro gradnja. Ustupljeno im je 4400 kvadrata na raskrižju Selske i Slavonske avenije, u zamjenu za 23 tisuće kvadrata na Sloboštini. Grad se obvezao isplatiti dodatnih 12 milijuna kuna tvrdeći da se radi o razlici tržišne vrijednosti zamijenjenog zemljišta, iako je sudski vještak Damir Kurfürstprocijenio da zemljište u Sloboštini stoji 953 kune po četvornom metru, a na Trešnjevci 2000 kuna. Isplata je obavljena tri godine kasnije, 2011. tvrtki koja je u međuvremenu promijenila ime u Filipo protekt.

Ovako je trebalo izgledati Limeno kazalište u Sloboštini
Ovako je trebalo izgledati Limeno kazalište u Sloboštini