Kreće kontrola i „čišćenje“ ilegalaca iz stanova u Novom Jelkovcu

Trideset dana bit će dovoljno posebnoj kontroli koja ovih dana izlazi na teren kako bi provjerila sve korisnike stanova u Novom Jelkovcu. Kontrolori će tako pozvoniti na vrata 1343 stana, koliko ih je dano na korištenje na toj lokaciji, kako bi se spriječilo ilegalno useljavanje, sve češće provale, ali i spriječilo stjecanje imovinske koristi onih koji su stanove dobili na korištenje, a sada ih daju u najam, piše Večernji list.

sopnica

Tek onda kada posebna kontrola utvrdi prekršitelje, imena onih koji su zloupotrijebili prava i oglušili se na ugovorne obveze objavit će se javno. Ipak, osim javne sramote i oduzimanja prava boravka u gradskom stanu, takve građane ne može se, primjerice, natjerati da u gradski proračun vrate protupravno stečenu imovinsku korist.

„Moguće je jedino otkazati im ugovor o najmu stana i zatražiti vraćanje stana u posjed Gradu Zagrebu te ako osoba to ne učini u mirnom postupku, pokreće se ovršni postupak radi predaje stana u posjed Gradu Zagrebu slobodnog od osoba i stvari „, poručila je Jasminka Lukač, pročelnica imovinskopravnih poslova.

U Novom Jelkovcu 800 je stanova koje koriste najmoprimci kojima je stan dan u najam na određeno vrijeme sa zaštićenom najamninom, a koji svoj boravak u gradskome stanu plaćaju 2,70 kuna po četvornom metru.

Iako se provodi kontrola i uvodi red u korištenje gradskih stanova, već je poznato kako će se novi natječaj za davanje u najam preostalih javno najamnih stanova raspisati u svibnju.

Kada stanove napuste ilegalci, u njih će se useliti oni s liste reda prvenstva za davanje stanova u najam.