Veliko priznanje Parnom valjku – Husein Hasanefendić Hus o Porinima za životno djelo

Foto: Screenshot Youtube

Glazbena nagrada Porin za životno djelo dodjeljuje se izvanrednim umjetnicima čiji su rad, trud i postignuća duboko obilježili hrvatsku glazbenu scenu.

Njihov neizostavan doprinos glazbenom naslijeđu čini ih nezamjenjivima, a bez njihovog autorskog talenta i vokalne genijalnosti teško je danas zamisliti svijet glazbe.

Na ovogodišnjoj dodjeli, ova prestižna nagrada bit će uručena legendarnom Parnom valjku i njihovom neumornom autoru i pokretaču, Huseinu Hasanefendiću Husu, tvorcu brojnih nezaboravnih hitova.

“Mog životnog djela ne bi bilo bez Parnog valjka. I danas radimo na albumu i novim pjesmama, još uvijek imamo svrhu, energiju i veselje u tome što radimo”, započeo je Hus, čovjek uz čije su stihove odrastale brojne generacije, a odrastaju i danas, te dodaje: “Najponosniji sam sad na ovaj trenutak jer je trebalo doći do njega, tko bi na ovo uopće pomislio. Kad smo počeli, svirali smo ispred YU grupe, oni su slavili pet godina. Meni je to bila četvrtina života u tom trenutku. Mislio sam kako oni mogu toliko dugo trajati, a Parni valjak je sad ovdje.”

Glazbena strast prvi put je obuzela Husa dok je još kao dječak slušao zvuk električne gitare. Imao je viziju o bendu još kao tinejdžer, i znao je da će ljubav prema zvuku gitare vrlo brzo postati njegova sudbina. Sa samo sedamnaest godina, krenuo je na svoju prvu glazbenu turneju s Grupom 220, što je označilo početak njegove izuzetne glazbene karijere.

“Glazbom sam se zarazio kad sam gledao ‘Help’ od Beatlesa kao klinac. Ima scena gdje svatko ulazi u svoju kuću, svatko ulazi na svoja vrata i uđu u ogromnu zajedničku prostoriju, jedan veliki dnevni boravak. Ta simbolika benda, to mi je bilo super. Glazbu sam već prepoznao kao nešto ljekovito. Ali kad sam vidio taj film, znao sam da želim imati bend”, ispričao je Hus.

Nakon prestanka rada Grupe 220, 1975. godine Hus je zajedno s Juricom Pađenom osnovao legendarni Parni valjak. Ubrzo, bendu se pridružuje Aki Rahimovski koji je svojom osebujnom pojavom na sceni osvajao publiku.

Kroz godine, Hus & Valjak složili su više od dvjesto pjesama i snimili devetnaest studijskih albuma, ostavljajući neizbrisiv pečat. Na početku karijere nisu ni slutili da će bend uspješno trajati desetljećima i da će ih pjesme odvesti u povijest hrvatske glazbe.

Iza Valjkovih “običnih ljubavnih pjesama” krilo se mnogo više – najpoznatije balade posvetio je prolaznosti vremena i ranjivosti, a žene u naslovima bili su imaginarni likovi kao metafora za mladošću.

“Mogao bi slagati tekstove po rimama i izmišljati priče. Ali kad uzmem gitaru i nešto radim, iz mene izlazi ono što me tišti ili što me veseli, što god se dešavalo unutar mene. Iskustvo, godine i kilometraža, sve to utječe na pjesmu”, objasnio je Hus.

Počeci nisu bili najlakši. Prvi studijski album “Dođite na show” objavili su 1976. godine, a Hus je bio autor većine pjesma. Kritika ih nije voljela, ali već iduće godine izdaju “Glavom kroz zid”, album koji je donio “Lutku za bal” i “Kravatu oko vrata”.

Suradnja 1977. na tom izdanju s izdavačkom kućom Jugoton, koja danas nosi ime Croatia Records, označila je početak obećavajuće karijere za Parni valjak. Sve se skladno uklopilo, stvorivši plodnu suradnju između Jugotona i Parnog valjka. Ta simbioza, koja traje preko 40 godina, ostaje nevjerojatno stabilna i plodna, označavajući jedan od najznačajnijih spojeva u povijesti hrvatske glazbene scene.

Ubrzo je došla 1994. godina, velika prekretnica za Parni valjak i Husov autorski vrhunac – album “Buđenje” koji do danas ostaje jedan od najboljih izdanja hrvatske diskografije.

“Nisam napisao sve pjesme, ‘Dođi’ je napisao Brk i zavidim na toj pjesmi jer je fenomenalna”, rekao je Hus kroz smijeh. Album je zaradio 7 Porina, a svevremenska “Sve još miriše na nju” – jedan od pečata albuma, ali i cijele karijere – donijela je Husu Porin za “Pjesmu godine”.

“‘Buđenje’ je vrlo bitan album u našoj karijeri, ne samo zbog nagrada koje je dobio, nego zato što je imao razloga dobiti nagrade jer je jedan to takav zbroj pjesama, ‘Dođi’, ‘Sve još miriše na nju’, ‘Ljubavna’ i ‘Molitva'”, rekao je Hus.

Na valovima neprekidnog uspjeha, Parni valjak je zasjao na pozornici zagrebačkog Kazališta Mladih, što je zabilježeno na njihovom četvrtom live albumu nazvanom “Bez struje: Live in ZeKaeM”.

Taj glazbeni podsjetnik osvojio je srca publike te se popeo na tron najprodavanijih live albuma u Hrvatskoj, gdje i danas ponosno vlada. Impresivna je dugovječnost Husovih hitova, ali i njihov broj – svako desetljeće obilježila je najmanje jedna uspješnica, a rijetki su autori, kao što je Hus, koji su toliko puta napisali hit pjesmu u raznim razdobljima života.

Kroz karijeru, Hus je radio kao producent i s vrlo uspješnim grupama poput Animatora, Azre, Stidljivih ljubičica, Cacadou Looka, Haustora, Patrole, Plavog orkestra, Letećeg odreda i drugih.

Legendarni frontmen Aki Rahimovski s bendom je stvarao od njegova osnutka do svoje smrti 2022. godine. Godinu dana kasnije, Valjak je započeo novo poglavlje kada im se pridružio pjevač Igor Drvenkar. Kako i sami ističu, bez svirke gube svoj smisao, stoga svoju energiju i srž djelovanja nastavljaju dijeliti upravo s mjesta gdje se najugodnije osjećaju – na pozornici, pred svojom publikom.

“Zadnju postavu benda čine Brk, maestro na gitari, Preksi koji sa svojim fundamentalnim sviranjem čitav bend drži na leđima, Bero koji je tihi čovjek, a svira tako da mi bolje zvučimo i nevjerojatan lik Dado”, osvrnuo se Hus.

Tijekom 2023. godine, bend je oduševio publiku kroz više od 20 samostalnih i festivalskih nastupa diljem regije. Nastavljaju istim tempom i ove godine s turnejom “Parni Valjak 2024 Tour”, koja će započeti 8. ožujka u Labinu, a potom će posjetiti Medvode (9. ožujka), Zadar (16. ožujka), Crikvenica (13. travnja), Prag (21. travnja), Zagreb (30. svibnja) u sklopu Zagreb Music Festa, Rešetari (14. lipnja), Niš (28. lipnja) na Evergreen Festivalu i Tjentište (20. srpnja) na OK Festivalu. Ovo su samo neki od gradova koje su otkrili, a publika može očekivati još koncertnih nastupa tijekom ove godine.

Jedno je sigurno – Husein Hasanefendić Hus ostaje neosporni glazbeni velikan čiji su doprinosi obilježili generacije glazbenih ljubitelja diljem regije, a Parni valjak glazbeni div koji je već skoro pola stoljeća sinonim za vrhunsku glazbu. Njihovov glazbeno naslijeđe nije samo nota na papiru, to je životna priča ispričana kroz akorde i stihove koja živi među publikom.

“Mi smo iz najčišćih pobuda nastavili dalje. Valjak je nešto što s ponosom možeš nositi, i htio bih da na kraju ljudi shvate, oni koji to ne razumiju u ovom trenutku”, zaključio je Hus.