Larisa Navojec otkriva planove za godinu koja je pred nama

U ovoj godini odlučila sam raditi isključivo projekte koji me vesele i ispunjavaju kao izvođača i autora, te mi omogućuju umjetnički rast – otkrila je plesačica i koreografkinja Larisa Navojec Larisa Navojec u ekskluzivnom razgovoru za portal Scena.hr.

larisa-navojec

– Vraćam se sebi i preispitujem umjetničku potrebu za djelovanjem. Zanima me ponovno tko sam zapravo ja – što, kako i zašto se bavim umjetnošću. Zadnjih 15 godina sam pokušavala stvoriti uvjete i okvir za mlade da stvaraju i educiraju se, no sada je opet red na mene. Treba mi punjenje ili injekcija informacija, učenja, čitanja, analiza, konstruktivne kritike, svega što nažalost u Hrvatskoj ne mogu dobiti. Tako da planiram živjeti idućih nekoliko godina na dvije adrese. Između Zagreba i Berlina – kaže Larisa Navojec.

Koreografkinja kaže kako se planira vratiti studiju, upisati magisterij, a u bližoj budućnosti doktorirati.

– Nadam se da ću u tome uspjeti jer je jako zahtjevno. A obzirom da moram organizirati i privatni i obiteljski život, nije jednostavno. U Berlinu sam dobila jedan vrlo zanimljiv projekt. Radi se o baroknoj operi koja će biti izvedena krajem veljače. Paralelno radim na pripremi polugodišnje produkcije edukativnih programa Plesnog centra Tala 15. veljače i naše 16. edicije Platforme HR i Task festivala, radim i na razvoju plesnog dječjeg kazališta u Hrvatskoj i na Balkanu kroz Kliker mrežu i Generator projekt. Tako da me čeka dosta putovanja – naglasila je. Larisa ne može izdvojiti koji joj je projekt najdraži.

– Svaki projekt donosi nove izazove. Projekte radim predano i s punim uvjerenjem. Jedino tako je i moguće u ovoj ‘ludoj’ zemlji u kojoj se samo ‘najluđi’ mogu baviti umjetnošću, obzirom da nam sve oko nas otežava realizaciju bilo kojeg projekta. Ono što mogu izdvojiti su ljudi koji me okružuju moji suradnici, prijatelji. Projekti mi donose osobe za koje se vežem jer su procesi intenzivni, emotivni i potpuno nas razotkriju. Oni mi uljepšavaju život i postaju dijelom mog života. Kao recimo moj mali Tala tim! – priča koreografkinja.

Larisa je uvijek bila puna kreativne i pokretačke energije. Njoj je u stvaralaštvu najvažniji mir, razumijevanje i povjerenje.

– Tu se postiže balans koji omogućava da ta ista energija bude usmjerena tamo gdje treba. A da se ne rasprši. To nalazim u svojem okruženju uz obitelj, Gorana i Grgura, prijatelje i suradnike – istaknula je. Iako ima vitku liniju, Larisa kaže kako ‘gušta’ u hrani, a posebno uživa u slatkom.

– Uglavnom jedem s guštom, što mi dođe. Kako koji dan. Volim fino jesti, doma dosta kuhamo, odlazim u restorane, na tržnicu… Isprobavam razna jela, ali priuštim si i dosta slatkog. To mi je slaba točka – otkrila je. Larisa voli putovanja i često putuje. No trenutno je oduševljena Berlinom.

– Berlin je nepretenciozan grad gdje si svatko može pronaći mjesto. Ali, kroz svoja putovanja mogu izdvojiti Australiju i Argentinu zbog predivnih nasmijanih ljudi, dobre klope i divnog vina. Japan zbog tradicije i kulture, mira, dostojanstva kojeg nose u sebi i nevjerojatne pristojnosti, ali i New York kao grad u kojem bi svaki mladi čovjek trebao provesti nekoliko godina. Ipak na kraju moram naglasiti da je moje najdraže odredište Vis. Tamo sam ispunjena i vidim se sigurno u budućnosti u kamenoj kući, u vrtu, uz more, uz obitelj, u miru – objasnila je Larisa.

Koreografkinja se u Berlinu družila s prijateljicom i glumicom Natašom Janjić te se sjajno provela.

– Obje volimo putovati. Volimo se družiti. Pružila se prilika, uskladili su nam se rasporedi. Sve smo stigle obilaziti, kupovati, izlaziti, družiti se uz ukusne večere, kuhati. Bilo je divno. Jedva čekam neko drugo zajedničko putovanje. S njom je uvijek neopisivo zabavno – prisjetila se Larisa. Dodaje kako obožava druženja s prijateljicama na malim ‘babinjacima’ jer je ta druženja iscjeljuju. Larisa kaže kako će joj ova godina, kao i sljedeća razdoblja donijeti velike promjene.

Planovi

– Planiram puno projekata i putovanja, edukaciju, nadograđivanje svog znanja, rad u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Međutim planovi su jedno, a život je drugo. U trenutku ono što planiraš ne ispadne kako si planirao. Tako da želim vidjeti što će mi 2015. donijeti, želim se iznenaditi. Najvažnije je da moja obitelj bude zdrava, da bude ispunjena ljubavlju i osmjesima. Sve ostalo će se posložiti samo od sebe – zaključila je lijepa Larisa.