KREĆE JAVNA NABAVA: Grad Zagreb u Podbrežju gradi stambenu zgradu s 288 stanova

Podbrežje - zgrada s 300 stanova
Foto: Studio za arhitekturu

S ciljem povećanja postojećeg gradskog stambenog fonda, Grad Zagreb sutra pokreće postupak javne nabave za izvođača radova novog objekta stambeno-poslovne građevine u naselju Podbrežje.

Time će Grad dobiti još gotovo 300 stanova za skoro tisuću ljudi, koji će ih moći iznajmiti u sklopu programa za socijalni i priuštivi najam gradskih stanova, stoji u priopćenju Grada Zagreba. 

“Grad Zagreb trenutno u svom fondu ima oko 6.500 stanova koje daje u najam najmoprimcima za socijalno i priuštivo stanovanje. To je nedostatno za potrebe stanovnika grada Zagreba te stoga želimo graditi stanove kako bi odgovorili na njihove potrebe i ponudili sugrađanima stanove po priuštivim cijenama, a socijalno ugroženim sugrađanima stanove uz zaštićenu najamninu”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba. 

Gradonačelnik je objasnio kako su se u prošlosti gradske stambene zgrade gradile kreditima Zagrebačkog holdinga kako bi se zaobišao limit kreditne zaduženosti Grada, nakon čega bi Grad kroz leasing otkupljivao predmetne zgrade. 

“Takav model mi ne želimo nastavljati. Grad smo uspjeli financijski oporaviti, te smo odlučili otkupiti zemljište od Holdinga i izgraditi zgradu vlastitim sredstvima kao kapitalno ulaganje, bez dizanja kredita”, dodao je gradonačelnik Tomašević.

Stambeno-poslovna građevina imat će ukupnu površinu od 31.000 m², u sklopu koje će biti podrum, prizemlje i osam katova, s 288 stanova i 3 poslovna prostora. Ukupna vrijednost investicije je oko 40 milijuna eura. 

“Izgradnja je planirana Odlukom o donošenju Urbanističkog plana uređenja Podbrežja. Stanovi će se dodjeljivati putem natječaja i bit će namijenjeni za priuštivi i socijalni najam”, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet te dodao kako Grad osim ove zgrade namjerava graditi i druge na gradskim zemljištima.

“Prijedlogom Strategijskog plana razvoja Grada Zagreba za razdoblje do 2027. godine, kao posebni cilj istaknuli smo daljnji razvoj programa javnog stanovanja, a jedan od koraka koji će značajno doprinijeti njegovom ispunjenju je izgradnja ove građevine”, dodao je zamjenik Korlaet. 

Grad Zagreb u naselju planira izgradnju i različitih društvenih sadržaja, uključujući osnovnu školu, vrtiće, dvoranu, bazen te poslovne prostore. Projektiranje tih sadržaja je u tijeku.