LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Od utorka skuplja sva goriva, stručnjak objasnio zašto cijene rastu

Foto: Pixabay

Prema neslužbenim informacijama, sva goriva opet poskupljuju. Od utorka benzin će biti skuplji za dva centa, dizel i plavi dizel za jedan cent, objavio je HRT.

Prije dva tjedna, Vlada je 26. ožujka na telefonskoj sjednici odredila nove najviše maloprodajne cijene goriva, prema kojima je litra osnovnog benzina bila 1,52 eura, litra osnovnog dizela 1,45 eura, a litra plavog dizela 0,91 euro.

Cijene rastu zato što je potražnja veća od ponude, a ponuda se smanjuje već u nekoliko valova, vezano uz odluke zemalja OPEC-a i njihovih saveznika za smanjenjem opskrbe tržišta, kazao je u HTV-ovom Studiju 4 Ivan Brodić, glavni urednik portala Energy Pres.

“To je zbog toga što su te zemlje uglavnom ovisne o sirovini, u ovom slučaju nafti, pune proračune, odnosno planiraju proračune na visokoj cijeni te sirovine”, kazao je.

“U ovom slučaju predvodi ih Saudijska Arabija, koja je od dolaska na vlast ili preuzimanja efektivne vlasti princa Bin Salmana u velikoj proračunskoj potrošnji, u kulturnom, sportskom, infrastrukturnom dijelu. Rusiji to dakako odgovara jer višom cijenom energenata efikasnije puni proračun, time i financira svoje ratne aktivnosti u Ukrajini”, kazao je Brodić.

Istaknuo je da se cijena nafte planira na sastancima OPEC-a kao naftnog kartela jer to tako njima odgovara.