U ZAGREBU REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH: Zvonimir Šostar kaže da situacija nije alarmantna

Zvonimir Šostar
Foto: Zagreb.hr

U Gradu Zagrebu zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je u subotu Nastavni zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Mjera samoizolacije određena je za 208 osoba.

U 14 izvor zaraze nije utvrđen, 37 osoba su kontakti pozitivnih osoba, kod 18 osoba moguće je izlaganje prilikom izlazaka na godišnjem odmoru (Makarska, Zadar, Vis, Novalja, Bol i Pula), kod 12 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, 12 osoba je stiglo iz BIH.

Rekordna broj novozaraženih u Zagrebu komentirao je Zvonimir Šostar, ravnatelje NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, javlja Index.

“Rekordan broj. Ali, ako raščlanite sve skupa, brojka pozitivnih je ispod 10%. Dio testiranje radi Zarazna i dio radi HZJZ. Ukupan broj testiranja je bio gotovo 1000. Jučer smo rješavali se one zaostatke od prošlog tjedna. 42 pozitivna su od ranijih dana, od jučer je 51 u Zagrebu pozitivan, ali morali smo kumulativno to prikazati. Situacija je sve osim alarmantna”, rekao je Šostar.

“12 pozitivnih je uvoz iz BiH, velik broj je i iz klubova na moru”, dodao je Šostar.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 29. kolovoza, u 11:00 sati evidentirano je 429 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o 8 osoba više, a dvije osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 132 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 286 osoba, a 11 ih je preminulo.