STANJE SVE TEŽE: Još tri osobe oboljele, obustavlja se nastava u Istarskoj županiji, WHO proglasio pandemiju

Covid-19 - koronavirus
Foto: Canva

Epidemija bolesti Covid-19, kojom je u u svijetu od kraja prosinca zaraženo više od 110.000 ljudi, prerasla je u pandemiju, objavio je u srijedu ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U hrvatskoj su još tri osobe oboljele od koronavirusa. Hospitalizirane su u Zagrebu, priopćeno je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Radi se o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 19 oboljelih osoba, javlja HRT.

U Banskim dvorima održan je sastanak koji je sazvao premijer Andrej Plenković, na kojem su nadležni ministri i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tema sastanka bile su mjere i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako prenosi HRT, Plenković rekao je da su donijeli nekoliko odluka i plan aktivnosti. Prva odluka je za Istarsku županiju, koja je tražila obustavu rada škola, učilišta i vrtića.

“Nakon razmotrene situacije predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji u osnovnim i srednjim školama te institucijama visokoškolskog obrazovanja. Očekujemo da u škole dođu i ravnatelji i profesori i svi zaposlenici kako bi se pripremio plan za aktivnosti koje će slijediti nakon toga”, rekao je Plenković.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da je poslala upute ravnateljima škola u Istri kako treba djelovati. Važno je napraviti virtualne zbornice i učionice. Učenici od 1. do 4. razreda ići će na HRT-u 3 po određenom rasporedu i oni neće trebati nikakvu dodatnu opremu.

Za više razrede osnovne škole pripremili smo video materijale. Pripremljeno je sve za iduća 2-3 dana. Nastava će teći, učenici neće gubiti nastavne dane. Sve upute ćemo dati, dodaje.