DANAS OBJAVLJENO: Grad Zagreb planira srušiti Dinamov stadion i na istom mjestu graditi novi

DANAS OBJAVLJENO: Grad Zagreb planira srušiti Dinamov stadion i na istom mjestu graditi novi
Foto: Zagreb.hr

Postojeći Dinamov stadion u Maksimiru će se rušiti, a na njegovom mjestu će se i izgraditi novi s 30.000 mjesta, te pomoćni stadion s 3000 – 4000 mjesta!.

Rečeno je to danas na predstavljanju program javnoga urbanističko-arhitektonskog natječaja za SRC Svetice koje je, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, održano Gradskoj upravi.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković je istaknula da se očekuje veliki odaziv i mnogo kvalitetnih prijedloga na natječaju. 

“Ovo je jedan od najzahtjevnijih natječaja iz područja arhitekture i urbanizma što ćemo ga provesti u Gradu Zagrebu. Predvidjeli smo da će trajati oko šest mjeseci i da će se raspisati do konca godine, kako bi se u 2021., ishodila projektna dokumentacija i sve dozvole za početak gradnje”, rekla je Sanja Jerković.

Na novom stadionu moći igrati utakmice po svim europskim i svjetskim standardima, rekla je te dodala: “Ovo je iznimno važan gradski objekt i prioritetno je da se sustavno krene u izgradnju novog stadiona.”

Vlatka Peras, predsjednica Uprave GNK Dinamo je izjavila kako se veseli partenrskom odnosu s Gradom Zagrebu i novom stadionu.

Unutar uže zone se planiraju dva osnovna sadržaja: atletski kompleks (zona A, 63.425 m2) i nogometni stadionski kompleks (zona C, 152.829 m2). Zona B obuhvaća nedavno izgrađeni bazenski kompleks (zona B 10.761 m2), dok se u širem obuhvatu (zona D, 17.363 m2) planira izgradnja javne podzemne garaže s 1 500 parkirnih mjesta.

Planirani kapacitet gradskoga nogometnog stadiona će udovoljavati propozicijama UEFA-e za stadion IV. kategorije za cca 30 000 gledatelja na sjedećim i natkrivenim mjestima. Unutar kompleksa se planira izgradnja stadiona Hitrec-Kacian III. kategorije i pomoćno igralište s 4 000 sjedećih i natkrivenih mjesta.

Ostali sadržaji koji se planiraju unutar stadionskog kompleksa su: kamp za I. momčad GNK Dinamo, kamp za II. momčad GNK Dinamo i klupski dio GNK Dinamo s nogometnom školom.

Unutar atletskog kompleksa se planira izgradnja atletskog stadiona s trkalištem i borilištima koji udovoljava pravilima IAAF-a za kategorije natjecanja s natkrivenom tribinom za 2 000 gledatelja, a na nižoj etaži bi se opremio pratećim prostorima.

Planira se izgradnja i drugih sportsko-rekreacijskih sadržaja: malonogometnoga i košarkaškog igrališta, stijene za penjanje, boćališta, street workout parka / fitness parka.

Planira se da stadion u Maksimiru bude u sklopu cjelovitog rješenja za sportsko-rekreacijski centar Svetice, povijesno važnu zagrebačku sportske lokaciju koja još od kraja XIX. st. pa do danas ugošćuje mnoge profesionalce i ljubitelje različitih sportsko-rekreacijskih sadržaja.