U Hrvatskoj 116 novih slučajeva zaraze, donesene mjere za okupljanja s više od sto sudionika

Covid-19 - koronavirus
Ilustracija | Foto: Canva

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038
Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba.

Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

U Zagrebu 35 novozaraženih

U Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar tijekom jučerašnjeg dana testirane su 465 osobe, od kojih je 35 pozitivnih na covid 19, dok je za 113 osoba izrečena mjera samoizolacije, istaknula je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Sandra Šikić na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba održanoj u Gradskoj upravi.

Od 35 pozitivnih, 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se za njih 13 ne zna još uvijek izvor zaraze odnosno nejasna je epidemiološka anamneza. U Zagrebu je 357 aktivnih bolesnika, a 1052 osobe su pod mjerama samoizolacije.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da su povećane aktivnosti u domovima zdravlja, te da su tijekom jučerašnjeg dana testirane 97 osobe tehnikom drive in, 42 osobe su upućene na testiranje, a za njih troje je određena mjera samoizolacije.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je da na dnevnoj bazi raste broj zaraženih osoba te apelirao na sugrađane da budu što odgovorniji kako prema sebi i tako i drugima te se pridržavaju preporučenih mjera gradskog i nacionalnog Stožera.

Komentari