Oboren rekord broja novooboljelih! Vili Beroš objavio: “Već poslijepodne idu nove mjere!”

Vili Beroš

U Banskim dvorima održan je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa. Prema podacima lokalnih stožera, broj novooboljelih u petak veći je od 100, što je dosad najveći broj novozaraženih zabilježen u Hrvatskoj u 24 sata.

Ministar Vili Beroš nakon sastanka je rekao da se razgovara o potrebnim mjerama, na stolu su i danas će biti utanačene, objavila je televizija N1.

“S obzirom na epidemiološku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećani broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljšana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana”, rekao je Beroš.

Mjere će biti dostupne tijekom popodneva, naglasio je.

“Isto tako zbog sigurnosti u RH, a s obzirom na komentare da bi se maske trebale više upotrebljavati, donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski u djelatnostima za koje smo procijenili da predstavljaju najveći rizik za infekciju”, dodao je.

Radi se o ugostiteljstvu i trgovinama, pojasnio je Beroš. Detalje će još dogovoriti s pravnim službama.

“Sagledavamo prakse okolnih zemalja i lokalne okolnosti su uzrok epidemiološke situacije. Imali smo neka okupljanja koja su generirala ovakav broj. Imamo upute slovenskih epidemiologa i mi smo na tragu toga. Zato sad idemo u Sloveniju na razgovor s kolegama da se dogovorimo oko svega”, istaknuo je. Nove mjere na granicama odnosit će se samo na građane koji nisu građani EU, odnosno hrvatski građani.

Restrikcija i zabrana nema, barem ne generalnih, mjere će biti selektivne i ciljane, napomenuo je pa “još uvijek nema vađenja čekića”.

“Recentni događaji pokazuju da se treba pridržavati mjera, a jutros smo na znanstvenom skupu čuli da bi mogao dulje biti prisutan u populaciji”, rekao je Beroš.

U Hrvatskoj 116 novih slučajeva zaraze, donesene mjere za okupljanja s više od sto sudionika

Komentari