Korisnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice obvezni su nositi zaštitne maske

Ilustracija | Foto: Pixabay

Korisnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 6. srpnja 2020. godine ponovno mogu koristiti čitaonice na nultoj razini Knjižnice u prizemlju, a novost je i da su od ponedjeljka korisnici Knjižnice obvezni nositi zaštitne maske prilikom ulaska i kretanja u prostoru Knjižnice, uz iznimku koja se odnosi na boravak za mjestom za rad.

Prema ograničenome sustavu rada koji trenutačno službeno vrijedi radi mjera suzbijanja bolesti COVID-19, rad na ponovno otvorenoj nultoj razini Knjižnice moguć je uz pridržavanje svih mjera koje se odnose i na rad u ostalim čitaonicama Knjižnice (čitaonice na 1., 3. i 4. katu te čitaonice u zbirkama građe posebne vrste).

Rad u korisničkim prostorima Knjižnice moguć je samo za stolovima s istaknutom oznakom Mjesto za rad, a korisnici za rad mogu koristiti samo ono mjesto koje im je dodijeljeno prilikom prijave za rad u čitaonici.

Radi moguće potrebe za naknadnim utvrđivanjem bliskih kontakata u slučaju pojave bolesti COVID-19 Knjižnica vodi posebnu evidenciju o korisnicima čitaonica bilježenjem njihovih točnih kontaktnih podataka i vremena boravka u čitaonicama.

U korisničkim prostorima Knjižnice trenutačno istodobno može boraviti 305 korisnika, a popunjenost mjesta u čitaonicama može se pratiti preko posebne aplikacije dostupne i na naslovnici portala NSK. Popunjenost mjesta u čitaonicama tijekom dana može se provjeriti i upućivanjem upita Informacijskomu centru NSK ili telefonskoga poziva na broj 01/6164-002.

Usluga večernjega rada korisnicima je dostupna od 21 do 24 sata u korisničkome prostoru namijenjenomu pružanju te usluge na nultoj razini Knjižnice u kojem trenutačno može boraviti 65 osoba.

Za korištenje ove usluge potrebno je predbilježiti se preko zasebne aplikacije ili izravno na pultu Informacijskoga centra NSK ili upućivanjem upita Informacijskomu centru NSK, odnosno telefonskoga poziva na broj 01/6164-002, gdje se mogu dobiti i obavijesti o popunjenosti mjesta za večernji rad.

Za korištenje soba za studijski rad potrebno je unaprijed se prijaviti na broj telefona 01/6164-065.