KLISOVOĆ ČESTITAO DAN ŽENA: Evo što je u povodu njihova dana poručio sugrađankama

Joško Klisović izabran za predsjednika Gradske skupštine: "Izuzetno sam motiviran i odlučan"
Foto: Gradska skupština

Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, uputio je čestitku u povodu Međunarodnog dana žena.

U čestitci objavljenoj na stranici Gradske skupštine Grada Zagreba Klsiović piše:

“Današnji dan tradicionalno je prigoda u kojoj se ženama iskazuje poštovanje svečanim obilježavanjem 8. ožujka kao Međunarodnog dana žena. No ovaj je dan mnogo više – prilika da se podsjetimo i osvijestimo da poštovanje i priznanje ženama, kao jednom od temelja društva u cjelini, treba iskazivati svaki dan, i to kako riječju, tako još više i djelima.

Dan je to kada treba podvući crtu i pogledati istini u oči te priznati sebi, ženama i društvu dokle smo došli u nastojanjima da se ženama osigura njihovo zasluženo mjesto u društvu koje im pripada kao jednakovrijednim i jednakopravnim ljudskim bićima.

Današnji praznik vraća nas u New York, u davnu 1857. godinu kada su se tekstilne radnice pobunile zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Prvi put je Dan žena službeno obilježen 8. ožujka 1909., nakon što su se niz godina na taj dan održavali prosvjedi s ciljem ostvarivanja boljeg položaja žena u društvu.

Nažalost, ta borba traje i dalje. Njezin cilj još nije postignut.

Žene su i dalje prečesto manje plaćene od muškaraca za jednaki rad (u EU-u u prosjeku 14 % manje, a jedna trećina žena u EU-u uopće nema plaćeni posao), još su uvijek u velikoj mjeri ekonomski ovisne o muškarcima, dnevno su podvrgnute nasilju sebi bliskih i ne tako bliskih muških osoba (svaka treća žena u EU-u bila je žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja), ne priznaje im se dovoljno doprinos funkcioniranju i razvoju društva, podzastupljene su u tijelima gdje se donose odluke, osporavaju im se prava na vlastito tijelo i punu jednakost s muškarcima.

Zaželjeti ženi sretan Međunarodni dan žena znači odbaciti poslovnog partnera za kojeg se zna da je nasilnik nad ženama ili poslodavca koji ženama ne daje istu plaću za isti rad kao i muškarcima.

Znači stati na put ‘prijatelju’ nasilniku ili promicatelju predrasuda i stereotipa o ženama.

Znači zaštititi ženu i njezina ljudska prava te jednakost spolova u svakoj prilici gdje su ugroženi, i to na način kako zahtijeva situacija.

Znači svojim primjerom pokazati kako se poštuju žene, njihova prava i ravnopravnost spolova jer se jednakost ne može postići bez muškaraca. Na muškarcima je da preuzmu inicijativu da se ona istinski ostvari te da se razbiju jednom za svagda iz povijesti naslijeđene predrasude i stereotipi o ženama.

Zahvaljujmo ženama svaki dan na njihovu doprinosu u svim područjima života i na tome što naše društvo čine boljim poštujući njihova prava i osiguravajući jednakost spolova u društvu.

U Gradu Zagrebu nastavit ćemo ovu borbu na svim razinama. To je naše životno uvjerenje! To su naše vrijednosti! To je naša politika!

Svim ženama, u ime Gradske skupštine Grada Zagreba i osobno, od srca čestitam Međunarodni dan žena.”