U Staroj gradskoj vijećnici svečano uručena javna priznanja u povodu Dana grada Zagreba

Foto: Zagreb.hr

U povodu Dana grada Zagreba, 31. svibnja, u nazočnosti brojnih visokih uzvanika, u Staroj gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj je Mireli Čavajdi uručena Nagrada Zagrepčanka godine.

Također, 15-ero istaknutih pojedinaca, udruga, ustanova i udruženja dobilo je Nagradu grada Zagreba, dok je Medalja Grada Zagreba uručena Policijskim službenicima VIII. policijske postaje Zagreb, PP Trnje – Sandiju Kraljiću, Sanji Jovanović Jurić i Luciji Kolega zbog pružanja nesebične pomoći te iskazanog plemenitog čina i timskog rada prilikom poroda i skrbi o novorođenom djetetu i njegovoj majci do dolaska medicinske službe.

U nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnika u Saboru Marka Pavića te izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednika vlade Republike Hrvatske i ministra branitelje Tome Medveda, te gradskih zastupnica i zastupnica i predstavnika vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, nagrade su dobitnicima uručili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.

Tomašević je tom prigodom, među ostalim, rekao:

“Danas odajemo priznanje i nekima od sugrađanki i sugrađana koji su nas svojim radom zadužili i unaprijedili naše društvo. Dodjeljujemo 15 Nagrada grada Zagreba istaknutim pojedincima, grupama, ustanovama i udrugama zbog kojih je ovaj grad bolje mjesto, mjesto koje svi mi toliko volimo. Zahvaljujem svima njima na doprinosu razvoju i promociji znanosti, obrazovanja, ljudskih prava, zdravstva, kulture, umjetnosti, sporta i tradicije grada Zagreba. Nagradu ‘Zagrepčanka godine’ ove je godine dobila gospođa Mirela Čavajda. Gospođa Čavajda je svojom hrabrošću dotaknula i potresla mnoge u Hrvatskoj. U trenucima donošenja najteže životne odluke, javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja u širem smislu, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu. Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti. Dala je glas svim diskriminiranim ženama u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, prenijevši im ključnu poruku: da nisu same. U ime grada Zagreba, gospođo Čavajda, zahvaljujem vam i čestitam!”