Je li Vlada prevršila mjeru? Kupuje superluksuzne Audije dok se proračun raspada!

Nakon što su mediji objavili da država, uključujući i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uzima na korištenje skupocjene automobile audi A6, ministar Željko Jovanović izjavio je danas da on još ne zna kakav će dobiti automobil i da nije sudjelovao u njegovom odabiru, već ga je birao Ured za javnu nabavu.

audi-a6-quattro
“Hoćete da dođem kočijom u Ministarstvo?”, odgovorio je ministar na konferenciji za novinare o cijenama udžbenika upitan je li mu neugodno što u doba krize uzima automobil audi A6 quattro, vrijedan 641.000 kuna, javila je Hina.
Na dodatno pitanje zašto mu treba auto s pogonom na četiri kotača s automatskim mjenjačem kad je automobil bez toga bar 150.000 kuna jeftiniji, ministar je rekao da uopće ne zna kakav će dobiti automobil, da ga on nije birao niti na bilo koji način sudjelovao u njegovom odabiru.

“Večernji list” je objavio, i to potkrijepio fotografijama, da se vrlo duga kompozicija vagona s novim automobilima marke Škoda za potrebe MUP-a nalazi se na željezničkom terminalu u Vrapču.
Država u najam putem operativnog leasinga uzima 1581 vozilo. Prema okvirnom sporazumu javnog natječaja iz ožujka 2013., u idućih pet godina za te automobile iz državnog će se proračuna potrošiti 271,156.904 milijuna kuna, piše Večernji.
Najviše vozila dobiti će upravo MUP (1009 vozila) koji u ožujku vraća 479 auta u najam uzetih 2010. godine. Vozila bi trebala biti isporučena do kraja ožujka, i to 1423 automobila iz VW grupacije (Škoda, Volkswagen, Audi), 102 Opela, 56 Fiata.

Iz Vlade RH priopćeno je, u povodu novinarskih upita o nabavci automobila, da se radi prošlogodišnjoj javnoj nabavi radi obnove voznog parka u kojoj su ostvarene uštede u odnosu na prethodnu javnu nabavu.
Radi se o staroj javnoj nabavi od 14. ožujka prošle godine, za koju je počela sukcesivna isporuka i realizirat će se u sljedećih nekoliko mjeseci. Ukupan broj vozila obuhvaćen ovim isporukama je 1581 od čega se 1328 odnosi na osobna vozila a ostatak od 253 na dostavna i laka dostavna vozila i kombi vozila – npr “marice” za MUP, vozila za prijevoz pasa i slično, kaže se u priopćenju.
Riječ je o obnovi dosadašnjeg voznog parka, dok su pojedina povećanja rezultat potreba novih ustrojstvenih jedinca, primjerice 29 vozila predstavljaju povećanje voznog parka sukladno iskazanim potrebama Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa, inspekcijskih službi i novoosnovanih državnih tijela.
U ovom su postupku ostvarene i uštede u odnosu na prethodnu javnu nabavu koju je također proveo Državni ured za središnju javnu nabavu (2010. godine). Tako je primjerice za 690 vozila nabavljenih za potrebe MUP-a postignuta ušteda od 2,1 milijun eura, a radi se o vozilima koja će biti isporučena s dodatnom vrijednosti koja obuhvaća komunikacijsku opremu, dodatna jamstva na tu opremu, ali i gdje je ponuđeno vozilo poboljšanih karakteristika i dimenzija (novi modeli).

Kompozicija vagona s novim automobilima snimljena u Vrapču
Kompozicija vagona s novim automobilima snimljena u Vrapču

Posebice je važno istaknuti da su u odnosu na vozila koja se nabavljaju u bitnom umanjeni zahtjevi korisnika te se tako za ministre umjesto vozila najviše klase nabavljaju vozila gornje srednje klase, a za zamjenike ministara umjesto vozila gornje srednje klase, nabavljaju se vozila srednje klase. (Odluka o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditinih kartica, sredstava reprezentacije te načina odobravanja službenih putovanja, NN 005/2012.)
S obzirom na to da se radi o višegodišnjem zaduživanju za razdoblje od 2013. godine do 2018. godine, svi proračunski korisnici koji su u okviru navedene grupe iskazali potrebe za obnovom i povećanjem voznog parka, morali su preuzeti obveze po ugovorima koje zahtijevaju plaćanje u sljedećim godinama te plaćanja koja proizlaze iz navedenih obveza moraju kao obvezu uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva, kaže se u priopćenju vladine Službe za odnose s javnošću.