Josipa Lisac odlučila progovoriti o izvođenju himne na Pantovčaku!

Josipa Lisac odlučila progovoriti o izvođenju himne na Pantovčaku!
Foto: Screenshot Youtube

U podužem intervjuu Večernjem listu naša glazbena diva Josipa Lisac govorila je i o izvođenju nacionalne himne na inauguraciji hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

“Kako danas gledate na situaciju s ‘Lijepom našom’ koju ste sa Zvjezdanom Ružićem izveli na predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića? Bio je to hrabar potez novog iščitavanja himne, kakvim smo odavno svjedočili i u Americi i Engleskoj i čini se da je to bila razdjelnica gdje se pokazala uskogrudnost koja vlada oko nas”, pitao je novinar Hrvoje Horvat.

“Meni je prvo pitanje nakon nekih reakcija bilo “pa zašto, pa čemu?”. Čemu iščuđavanje, izrugivanje, priča da sam nešto povrijedila, zapravo me to strašno zapanjilo. Izvela sam himnu izvan uobičajenog formata jer nema smisla ponavljati što smo već čuli. U razgovoru, kad smo to radili, pripremali, niti jednu sekundu mi u glavi nije bila misao da će to izazvati tako snažan napad”, rekla je Josipa Lisac.

Zatim je dodala: “Još uvijek nisam naučila, iako sam to doživjela puno puta kroz svoj stvaralački vijek, nisam se pomirila s nekim reakcijama. Nikad nisam izazivala, bila sam iskrena, željela sam najbolje, drukčije. Uvijek sam mislila, “ako si ti napravio tako, nema smisla da i ja radim isto”. Uvijek se zapravo boriš sa samim sobom. I to je kod kreativnih ljudi najvažnije, reći ‘mogu i bolje, drukčije’. To je pozitivno, jer tako se i gradi, tako se i mijenja. Iznenadila sam se da sam vidjela takvo lice, nepotrebno i neprimjereno. Tko smo, kakvi smo, i to me strašno začudilo. Tako angažiranu mržnju već dugo nisam doživjela. Zar je to moguće? Zar ne živimo u slobodnoj zemlji? A sloboda stvaranja? Pa nisam nikoga povrijedila. Ili ona priča, ‘zamalo svečano’, pa tko može reći da ovo nije bilo svečano?”

“Imam osjećaj da je naša himna, kad se izvodi, svima bauk. Kao da se bojiš izvoditi himnu. Pa to je tvoja himna, ti zapravo i trebaš u svom punom, slobodnom izričaju to izvesti. Sad, hoće li se nekome svidjeti, to je druga priča. Ali, himna zapravo jako lijepo zvuči uz simfonijski orkestar i zbor, tako je najčešće i izvode. Ali ja sam solistica, ne mogu zvučati kao zbor. Moram napraviti nešto drukčije. Pa zašto se to ne može shvatiti i razumjeti? Ja sve svoje pjesme izvodim s visokim poštovanjem, nema top-liste na kojoj je neka pjesma manje važna. Isto tako i himnu, s visokom profesionalnošću i čestitošću smo se prihvatili zadatka. I Zvjezdan i ja svečano smo se odnosili prema tome. Na kraju priče, sva ta euforija je bila kontraproduktivna, napravila je fantastičan PR i reklamu. Kome? Ne meni, našoj himni. Nikada se o našoj himni nije pričalo. Ona se izvodila tako da je prije završila nego što je počela. I nikada nitko to nije niti analizirao, a kamoli polemizirao. Sad se dogodilo nešto dobro, odlično. Himna je prekrasna pjesma”, izjavila je pjevačica.

Ukratko je opisala i kako je tekao njen dogovor s novoizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

“Predsjedniku Milanoviću sam, kad smo se upoznali, rekla da bih ja to izvela na svoj način, a on je rekao “ja to i želim”. Rekla sam mu da sam pozvala sjajnog pijanista Zvjezdana Ružića i da ćemo unijeti malo više glazbe u izvedbu himne, a on je dodao i rekao ‘pa naša himna je nježna’, nakon čega sam dobila dojam da je jako senzibilan, da osjeća i sluša” rekla je Josipa Lisac.