Jastrebarsko proslavilo Dan grada i 770. godišnjicu prvog pisanog spomena

Jastrebarsko proslavilo Dan grada i 770. godišnjicu prvog pisanog spomena

U povodu Dana grada i 770. godišnjice prvoga pisanog spomena Jastrebarskog, grada koji je ime dobio po srednjovjekovnim uzgajivačima lovnih ptica – jastrebarima, u Jastrebarskom je održana svečanom sjednica Gradskog vijeća.

Na njoj je, uz ostalo, bilo riječi o obnovi dvorca Erdödy novcem iz europskih fondova. Gradu, koji je projekt obnove i revitalizacije dvorca Erdödy prijavio na natječaj “Revitalizacija brownfield lokacija na području Urbane aglomeracije Zagreb”, stigla je krajem listopada obavijest da je projekt, vrijedan 73,6 milijuna kuna, prihvatljiv.

Jastrebarsko proslavilo Dan grada i 770. godišnjicu prvog pisanog spomena

“U tijeku su procedure koje prethode konačnom odobrenju i ugovaranju same obnove. Ako bude sve kako smo planirali, kroz otprilike godinu dana dvorac bi trebao početi dobivati ‘novi sjaj’. Nema ljepšega poklona našemu gradu!”, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, u prigodi Dana grada Jastrebarskoga, rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

“Kroz proteklih 770 godina, jaskanski kraj dao je puno znamenitih ljudi. Mnogi od njih ostavili su značajne tragove u povijesti hrvatske države, a neki i šire od nje. Iza svakoga od njih ostalo je nešto po čemu je Jasterbarsko postalo bolje, bogatije i razvijenije”, rekao je Novosel, podsjetivši da se Dan grada slavi u spomen na 13. studenoga 1991., kada je iz Jaske otišla jugoslavenska vojska.

Jastrebarsko proslavilo Dan grada i 770. godišnjicu prvog pisanog spomena

“Jaska danas može biti ponosna na projekte koji se u njoj provode. No, uza sve što smo napravili ostaje još puno posla pred nama”, poručio je Novosel. Saborski zastupnik Mihael Zmajlović, prije Novosela gradonačelnik Jaske, rekao je da je “dobiveni novac za obnovu dvorca” priča o tri stvari – obećanju, povjerenju i ostvarenju sna.

“Kada smo se prije skoro dvadesetak godina krenuli baviti, danas omraženom riječju, politikom, jedan od glavnih razloga zašto smo se aktivno uključili u lokalnu zajednicu bio je san o uređenju i obnovi dvorca Erdödy. Danas svjedočimo da smo došli do toga cilja. A nije bilo jednostavno”, rekao je Zmajlović.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak. “Želim da projekti ovoga grada, bilo da se oni odnose na kulturnu baštinu, komunalnu infrastrukturu, na obrazovanje…, koji imaju idejno rješenje, glavni projekt ili građevinsku dozvolu, čim prije krenu u realizaciju, na zadovoljstvo svih nas koji živimo u Jaski”, rekla je zamjenica župana.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić. “770 godina je vremeplov u kojemu smo mi samo jedinke. Važno je ono što ostaje iza svakoga tko se bavi javnim radom i poštuje javno dobro”, poručio je Dončić.

Tradicionalno, na svečanosti su uručena javna priznanja Grada. Nagradu za životno djelo primio je Petar Fabijanić, godišnje nagrade grada dobili su Mijo Baltorinić, Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko i dobrovoljna vatrogasna društva Jastrebarsko i Gornji Desinec, a priznanje gradonačelnika dobila je Biserka Čičak.