JASTREBARSKO: Jedan od najuspješnijih gradova u povlačenju sredstava iz EU fondova

JASTREBARSKO: Jedan od najuspješnijih gradova u povlačenju sredstava iz EU fondova
Foto: Grad Jastrebarsko

Piše: Ivica Buljan

Divna dolina sa starodrevnim mlinom, šume, sela, crkve, dubrave, pa lanac modrih, bojom romantičnog zamagljenog plavog cvijeta zaprašenih planina… A oko vrata toga krasnog, šumovitog gorja s konturama počinulog, sretnog i idilskog života – đerdan od bisera prigorskih mjesta i vinorodnih starih sela… Ova magla je tamjan, a ove krasne šumske gore su oltari, zapisao je svojevremeno jedan od najvećih hrvatskih pjesnika Antun Gustav Matoš o jastrebarskom kraju.

Da se ne može odoljeti ljepotama ovog dijela Hrvatske govori nam i redoviti izletnik u Jaskanski kraj Marko Čeković, koji ističe kako nema vikenda , a da ga tu ne provede. – Sada sam u fazi traženja jedna male vikendice, ako bi mogao što duže boraviti u Jastrebarskom. Nije žurba, jer sam još u punom radnom pogonu, a posao mi je takav da ne mogu izbivati duže od dan, dva. No kada dođe vrijeme selim u Jasku, koja pruža sve ono što treba da bi se čovjek u njemu ugodno osjećao od samog posla, do prirodnih ljepota, druženja i naravno naših Jaskanskih vina i dobre hrane, govori Marko.

Ovaj gradiću zagrebačkoj županiji, koji je prema popisu stanovništva iz 2011. s 58 prigradskih naselja brojio 15 866 stanovnika, smješten je na pola puta između Zagreba i Karlovca i kako navode sami Jaskanci na pola puta između urbanog i ruralnog, na pola puta između mira i gradske vreve, a te puteve spaja u jedan idilični kraj s posebnom dušom i domaćom atmosferom.

– Jaskanski kraj jedan je od najočuvanijih dijelova prirode i pitoresknih sela i predstavlja istinski biser Zagrebačke županije, Hrvatske pa i šire regije. Okružen osunčanim vinorodnim brežuljcima, na kojima su se smjestila brojna obiteljska gospodarstva, izletišta, šume i mnoge druge ljepote, zajedno s našim najvećim bogatstvom, kristalno čistom izvorskom vodom, idealno je mjesto za život ili odmor, navodi se na službenim stranicama grada Jastrebarskog te ističe kako se razvoj Grada zasniva se na čistoći prirode, proizvodnji zdrave hrane i izvrsnih vina, na obrtu i maloj privredi, a iznad svega na turizmu i dolasku izletnika sladokusaca, planinara, lovaca i ribiča.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel na naš upit kako ocjenjuje razvoj Jastrebarskog u proteklom razdoblju te koje su i kakve perspektive grada koji je se nalazi u samoj blizini glavnog grada navodi kako je i iza njih 2020. godina koju nitko ne bi rado ponovio.

– Ipak, i u krizno vrijeme u kojem smo se suočili s brojnim izazovima i ugrozama, Grad Jastrebarsko pokazao je kako je spreman uspješno poslovati i, štoviše, ostvariti vrijedne rezultate. Godina koju mnogi ne žele pamtiti u našem će gradu ipak ostati zapamćena, i to kao godina u kojoj je ostvaren najveći broj projekata do sada, dodajući kako je samo u prošloj godini obnovljeno više od 30 kilometara prometnica, a najznačajnije prometno rješenje zasigurno je novo raskrižje s kružnim tokom kojim je bitno povećana sigurnost sudionika prometa na samom ulazu u grad. – Nova prometna mreža u Gospodarskoj zoni privući će nove investitore i ulaganja, a pri samom kraju je i 170 milijuna kuna vrijedan EU projekt poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko, što je ujedno i najveća investicija u povijesti našega grada. Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda osigurat ćemo najkvalitetniju vodu i za generacije koje dolaze, svjesni činjenice kako je pitka voda danas možda i najveće bogatstvo, smatra Novosel.

– I 2021. godinu započeli smo pozitivno, a i ova će godina ostati zapamćena u povijesti Jaske. Naime, nakon godina truda i rada, upornost se isplatila pa ćemo uz pomoć sredstava Europske unije obnoviti dvorac Erdödy, kulturni simbol i najstarije gradsko zdanje. Dvorac bi trebao biti stavljen u funkciju i otvoren za posjetitelje tijekom 2024. godine, a siguran sam kako najbolji period za Jasku s time tek dolazi. Vrijednost koju će naš Grad dobiti u turističkom, ekonomskom i kulturnom smislu isplatit će sav uložen trud i rad. Ukupna vrijednost ovog projekta je 73.639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49.503.626,59 kuna, odnosno 67%, a vlastita sredstva koja osigurava Grad Jastrebarsko 24.136.060,34. U sklopu tog projekta, već smo uz sam dvorac izgradili moderno i prostrano parkiralište za buduće posjetitelje. Sredstvima EU fondova sufinancira se i projekt izgradnje biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici koji kreće ove jeseni, a važan je ponajprije zbog sigurnosti svih sudionika prometa, ali i daljnjeg razvoja grada – zelenog, pametnog, održivog, ekološki osviještenog, navodi Novosel i dodaje kako je Jaska među vodećim gradovima kad je riječ o povlačenju EU sredstava s dvadesetak projekata koje su proveli ili provode, kao nositelji ili partneri. – Vrijedni su gotovo 320 milijuna kuna, a da nastavljamo u istom smjeru dokazuje i puno novih projekata koji se pripremaju za prijavu na EU fondove, govori gradonačelnik Jastrebarskog te ističe kako upravo blizina i dobra povezanost s glavnim gradom omogućava da se razviju kao grad dobre prometne infrastrukture, gospodarskih mogućnosti i potencijala za nove investicije, ali i da zadrže karakter sredine u kojoj se kvalitetno živi, u prirodnom okruženju i s prepoznatljivom autentičnošću.

DVORAC ERDÖDY: Prekrasno zdanje u čarobnom perivoju
Foto: Merica Mikuličin

Gradonačelnik Novosel ističe i važnost Jaskanska gospodarska zona Jalševac koja je među najvećima u Hrvatskoj, a u njoj posluje 25 gospodarskih subjekata te broji oko tisuću zaposlenih.

– Nove investitore privlačimo raznim poticajima i olakšicama, ali i brinemo i kvaliteti prometne infrastrukture koja mora pratiti sve nove investicije. Mjesto za poslovanje ovdje su našli značajni poslovni subjekti, a planiramo osmisliti i realizirati održiv koncept koji bi povezivao obrazovanje i zapošljavanje na nekim od radnih mjesta budućnosti.

Uz već spomenuti dvorac Erdödy, zaljubljenici u kulturu ovdje će pronaći i brojne druge zanimljivosti, sakralne objekte i povijesnu gradsku jezgru, dok će oni željni istraživanja prirode uživati u krajobrazu, krenuvši od velikog gradskog parka, do pitoresknih vinograda i vidikovaca.

Tek će gastronomi ovdje doći na svoje, jer su bogata gastro ponuda i ponuda autohtonih vina i pjenušaca nadaleko poznate. Uz brojne uspješne sportske klubove i kolektive, sportaše i rekreativce ovdje će privući planinarske staze, ali i sportovi poput trčanja, paraglidinga, motocrossa, ribolova… Sve to čini Jastrebarsko privlačnim gradom, kako za nove stanovnike, tako i za posjetitelje, a zadovoljni smo činjenicom da njihov broj iz godine u godinu raste, osobito kad je riječ o stranim turistima. Čak i u 2020. godini, u kojoj je kretanje bilo gotovo onemogućeno, ostvarili smo porast broja domaćih posjetitelja što govori o sve većem interesu za naš grad. Vjerujem kako će puni zamah turizam dobiti renovacijom dvorca Erdödy što je iznimna prilika, ali i izazov-.

O demografskim kretanjima na području Jaske Novosel navodi kako brojnim mjerama nastoje privući nove stanovnike; naknadama za novorođenčad, osiguranjem mjesta u dječjim vrtićima, sufinanciranjem obrta dadilja…

– Također, velike napore ulažemo u planiranje javnog gradskog prijevoza, što će zasigurno dugoročno doprinijeti doseljavanju novih stanovnika u naš grad, prvenstveno mladih obitelji koje će ovdje pronaći kvalitetno mjesto za život. Trend doseljavanja već se primjećuje, navodi Novosel.

Grad Jastrebarsko bilježi pad broja nezaposlenih, što se ponajviše odnosi na period od 2017. godine. Prema posljednjim dostupnim podacima, u Jastrebarskom je prijavljeno 239 nezaposlenih osoba (podaci HZZ).

– Povećana potreba za radnom snagom djelomično je poremećena zbog pandemije, no nadam se kako će uskoro sve to ipak završiti te kako nas čeka puno povoljnije razdoblje. Radimo sve da na područje Jastrebarskog privučemo nove investicije, kako bi što veći broj naših sugrađana ovdje pronašao adekvatno zaposlenje i uvjete za kvalitetan život, govori Novosel.

O odnosima između političkih stranaka s obzirom na dugogodišnju vladavinu vaše stranke SDP-a Novosel kaže kako je za svakog političara povjerenje građana je najveća nagrada, tako i za njega.

– Ponovni izbor za gradonačelnika velika je odgovornost, ali i čast, osobito s obzirom na događanja na političkoj sceni gdje su građani brojnih gradova jasno pokazali kako žele promjene. Jaskanci su izabrali kontinuitet, ali i ostvarenje svih onih ciljeva koje smo zajedno postavili. To je moja obaveza u ovom mandatu. Politička stabilnost najbolji je okvir za razvoj grada jer se Gradsko vijeće i gradonačelnik u potpunosti mogu posvetiti radu i projektima, umjesto da se bave političkim trzavicama. Ipak, ta stabilnost ne smije nas poljuljati i učiniti previše sigurnima, jer kad je riječ o vođenju grada, tu nema odmora niti mjesta za usporavanje tempa, zaključuje Novosel.

Na čelu Jaskanske oporbe je HDZ, čiji čelnik Andrej Krlin, potpredsjednik Gradskog vijeća također navodi kako Grad Jastrebarsko ima jednu od najvećih gospodarskih zona, ali koja je nedovoljno aktivirana.

– Posebno iz razloga nedostatka zemljišta u vlasništvu Grada koje se može ponuditi potencijalnim investitorima. Vinska cesta, brojne crkve i kapele uz blizinu Krašića, Japetić, ribnjaci u Novakima odlične su, ali nedovoljno iskorištene značajke za razvoj turizma, navodi Krlin.

Za razliku od vladajućih po demografskom pitanju oporba ima nešto drugačije mišljenje. – Promatrajući statistiku zadnjih godina evidentan je pad broja stanovnika, što je posljedica manjeg broja rođenih ali i slabo doseljavanje novih stanovnika što pokazuje da Grad Jastrebarsko nije dovoljno prepoznat kao perspektivan grad, navodi Krlin.

Kada su u pitanju radna mjesta u Jastrebarskog i sam problem sa zapošljivošću Krlin navodi: “Nedostatak radnih mjesta u samom Jastrebarskom kompenziran je blizinom Zagreba gdje i radi većina zaposlenih stanovnika, posebno s visokom stručnom spremom. Od ulaska u EU dosta stanovnika je odlazi na rad u Njemačku.”

– S obzirom na nedostatak pojedinih radnih mjesta smatram da postoji problem sa zapošljivošću u Jastrebarsko (lakše uz dobre odnose s gradskih čelnicima), kaže te dodaje kako Primjećuje da je u zadnje vrijeme povećan broj učenika koji srednju školu nastavljaju u Karlovcu.

– Možda je to moj samo subjektivni dojam, ali mi se čini da je puno više nego prije dvadesetak godina. Uz to dosta ljudi odlazi u karlovačku bolnicu kao bližu nego nadležna bolnica Sestre Milosrdnice u Zagrebu, govori Krlin.

Krlin smatra kako kao i u svakoj sredini uslijed dugogodišnje vladavine jedne stranke, rad ostalih stranka stagnira.

– Rad bi trebao biti više u kontinuitetu, a ne vezan uz pojedine probleme koji se jave. Zanimljivo je da unatoč dugogodišnjoj vladavini SDP-a na lokalnoj razini, na ostalim izborima pobjeđuje HDZ, te dodaje kako su projekti na kojima bi HDZ insistirao prije svega otkup zemljišta u gospodarskoj zoni, razvoj startup i poduzetničkog inkubatora te proširenje vrtićkih kapaciteta, smatra čelnik HDZ-a u Jastrebarskom Andrej Krlin.

U medijskom prostoru Jastrebarskog djeluje Radio Jaska, koja pokriva šire područje grada, grad Karlovac, dio Zagreba, Plitvice, a čuje se i u Bihaću. Emitira od 1966. godine, a od 2008. godine i na Internetu. Također ima i nekoliko portala, koji pišu o događajima i novostima na području Grada Jastrebarskog, Krašića, Klinča Sela i Pisarovine.

Jastrebarsko obiluje brojnim kulturnim spomenicima pa su tako u središnjem gradskom naselju smješteni: Erdödyjev dvorac, franjevački samostan s proštenjarskom crkvom svete Marije i župna crkva svetog Nikole. Gradski muzej i galerija, smješteni u staru gradsku vijećnicu, podignutu 1826, osebujno su ogledalo povijesti i kulture našeg drevnog i plemenitog grada i njegove okolice. Kulturno-povijesni spomenici jaskanskog kraja su i brojne druge župne crkve te dvorac Orši. Turisti, izletnici i sami Jaskanci mogu uživati šetajući atraktivnim izletištem Perivoja dvorca Erdödy u samom centru grada i probati omiljenu Mladinu s čuvenim podrumom grofova Erdödy iz 1730. godine. Tu je i motokros staza kao i najstarija hrvatska sanjkaška stazu na Plešivici te omiljeni planinarski dom na Japetiću.

I na koncu ovaj kraj prepoznatljiv je po jaskanskom vinarstvu pa se tako s desne strane ceste Zagreb-Karlovac pruža prigorski, podgorski dio grada, brežuljci prekriveni glasovitim vinogradima, voćnjacima i šumarcima. – Plemenita, stara naselja ponose se kulturnom tradicijom i osebujnom bjelinom prekrasnih narodnih nošnji, a iznad svega vrhunskim vinima iz podruma velikih i malih proizvođača. U jedinstvenom, najljepšem kutku “Lijepe Naše”, gdje djevojke hodaju “kano bijele vile”, u amfiteatrima plodne zemlje, zaštićene od sjevernih vjetrova, izložene obilju topline i svjetla, vinogradi se prostiru od Okića, Mladine i Plešivice, preko Svete Jane i Slavetića do Krašića, Pribića i Prekrižja.

Na temeljima višestoljetnog truda i umješnosti od kmetova, purgera i grofova, sve do vrhunskih vinara, “Kluba prijatelja dobrog vina”, “Vinske ceste” i mladih stručnjaka enologa, izgrađen je ugled jaskanskog vinarstva, navode u Turističkoj zajednici Jastrebarskog.

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije