“Između tišina”: Poslušajte zvukove koje je umjetnik 12 mjeseci snimao na 12 minskih polja

izmedju-tisina

U Muzeju suvremene umjetnosti možete pogledati još jednu zanimljivu izložbu: u MSU galeriji Bojan Gagić predstavlja projekt “Između tišina”, fonografski zapis dvanaest minskih polja snimanih tijekom dvanaest mjeseci.

Zvučna slika područja na kojima se nalaze mine mijenja se ovisno o godišnjem dobu i lokaciji. Snimanjem zvuka bilježe se prostorne posebnosti, šumovi lišća, udari vjetra, blizine urbanih cjelina, pjev ptica – ukratko zvuci koje ni po čemu ne naglašavaju opasnost mjesta i njegovu izoliranost nego naglašavaju prožetost sličnih cjelina bez obzira na njihov neprirodan dodani sadržaj. Period od dvadesetak godina netaknute prirode u ekosistemu minskog polja Gagić bilježi usmjerenim mikrofonom visokog dometa na magnetofonske trake kojima je rok trajanja istekao devedesetih godina, u vrijeme kada su ta ista polja i nastala.

I prostor i vrijeme aktivni su elementi zabilježenog zvuka; traka sadrži snimku određenog polja i zvuk (šum) dvadesetogodišnjeg oštećenja medija, čime se naglašava “oštećenost” snimanog prostora.

U MSU galeriji magnetofonska traka se razapinje i vrti u neprekinutoj petlji. Svi zvukovi reproduciraju se s internih magnetofonskih zvučnika i prisutni su istovremeno.

Najnovija zvučna instalacija Bojana Gagića svojevrstan je nastavak autorova istraživanja pojma tišine predstavljenog u srpnju 2015. u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Bojan Gagić je višestruko nagrađivani multimedijalni umjetnik te dizajner zvuka i rasvjete. Autor je većeg broja ambijentalnih instalacija, performansa, kompjutorskih grafika, glazbe za eksperimentalne videoradove, fonografskih zapisa i videoradova.

Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od početka devedesetih godina samostalno ili kao dio umjetničkog dvojca Lightune G.

Sustavno se bavi luminoakustikom, field recordingom i eksperimentima vezanima uz odnose tijelo/prostor/zvuk/sjećanje. U MSU se do sada predstavio s Meandrofonom, petokanalnom interaktivnom audio-instalacijom u sklopu Dana MSU-a, audio-vizualnom instalacijom “Richterov pogled” u Zbirci Richter te svjetlosnom instalacijom na južnoj fasadi zgrade MSU-a u sklopu projekta “Za aktivnu umjetnost – Nove tendencije 50 godina poslije (1961-1973)”.

Kustosica izložbe je Leila Topić.

Izložba će biti otvorena od 23. 02. do 15. 03. 2016. od 14 do 18 sati.

Foto: Press