Inspiracije povezale istok i zapad, talijansku kanconu i istočnu medicinu

Foto: Press / Inspiracije

Piše: Sandra Brambilla

Sunčanim i toplijim danima, život se naveliko vraća u grad, na trgove, ulice, caffe barove i u restorane. Moglo bi se reći grad živi punim plućima, stoga ni ne čude organizacije događanja različitih tematika.

Sada već kultni event Inspiracije, koji je oduševio srca žitelja metropole ali i šire, održao se po 33. put. Sama brojka održavanja govori u prilog uspješnom i kreativno osmišljenom društveno-kulturnom događanju koje se održava jednom mjesečno s ciljem socijalnog i poslovnog umrežavanja i predstavljanja osoba iz područja gastronomije, kulture, medicine, umjetnosti i književnosti koje nam predstavljaju svoje inspirativne priče, poslovni uspjeh i daju svoju poruku.

Foto: Press / Inspiracije

Za zabavan i edukativan cool event zaslužne su organizatorica i začetnica ideje, diplomirana kineziologinja te autorica i osnivačica “Sport Educe” Anita Vukušić Crevar i svestrana moderatorica i glazbenica, diplomirana dizajnerica Jana Fabijanić.

Inspiracije u duhu, šarmu i bojama Italije, talijanske kancone i kuhinje, održane su u restoranu “Al Dente” u samom središtu Zagreba, u vlasništvu dvojice iskusnih ugostitelja Filipa Cvrka i Alena Lazarevskog, koji organiziraju različite gastro doživljaje na večerama na kojima gostuju vodeći domaći i inozemni chefovi kuhinja.

Naziv restorana daje do znanja o kojoj kuhinji je riječ budući da u prijevodu al dente znači prema zubu, tj. označava kulinarski termin za tjesteninu (rjeđe za povrće i rižu) kuhanu do idealne čvrstoće.

U restoranu će vas uz ljubazno osoblje spremno na savjet i preporuku, dočekati mirisi i okusi talijanske i mediteranske kuhinje, ručno rađena tjestenina iz vlastite proizvodnje, foccacie koje sami pripremaju, kvalitetne i svježe namirnice koje nabavljaju od malih lokalnih proizvođača, posebno osmišljeno brašno za pizze, “pizza za 1000 kuna” (riječ je o vrhunskom gastro ugođaju za dvije osobe sa slijedom pjenušca, kavijara i sjajne pizze u koju se stavljaju jestivi zlatni listići), a surađuju i s malom obiteljskom mljekarom u blizini Napulja.

Osim u izvrsnoj pizzi i tjestenini, u restoranu možete uživati i u odležanim steakovima i ribljim jelima koje će za vas pripremiti vrhunski chef Berislav Lacković, sljubljenima s vrhunskim vinima iz Hrvatske kao i inozemstva, s bogate vinske liste restorana.

Također ljubitelji dobre kave tu mogu popiti “Hug & Punch” kavu, Nikole Žiganta i Domagoja Trusića, kao i zapaliti vrhunske cigare.

Foto: Press / Inspiracije

Pripremili su i novi meni s kojim će vas oduševiti raznim mirisima i okusima Italije, čarolijom koja osvaja oči, ali i najvažnije, nepce na prvu. Da ne ostane sve samo na lijepim riječima u tekstu, dođite i uvjerite se sami u restoranu u Bogovićevoj 5 na dvije etaže interijera, uređenog potpisom studija “MOYA”, a koji u drugoj polovini mjeseca svibnja obilježava svoj prvi rođendan.

Ovim putem čestitamo restoranu Al Dente godišnjicu prisustva na gastro sceni s vjerom u njegov daljnji uspješan rad s mnoštvom kreativnih i kvalitetnih delicija na zadovoljstvo svih nas, malih i velikih gurmana.

Prva inspirativna gošća mlada je poduzetnica, nekadašnja odvjetnica, shiatsu majstor, makrobiotički savjetnik, a danas uspješna terapeutkinja raznih stilova akupunkture iz cijeloga svijeta i vlasnica centra za akupunkturu “Satori Acupuncture” u Draškovićevoj ulici u Zagrebu Vesna Mudrinić.

Rođena u Torontu i odrasla u Zagrebu, zaslužna je za vraćanje tijela i organizma u ravnotežu i postizanja unutarnjeg mira, a svi znamo da samo zdrav organizam može uživati u blagodatima života, dobroj hrani, veseloj pjesmi…

Oduvijek se zanimala za istočnu medicinu, makrobiotiku, zdrav i uravnotežen način života, prvenstveno kako bi pomogla i sebi na svojem putu iscjeljenja, te je ubrzo postalo jasno da joj je život predvidio drugčiji put nakon diplome Pravnog fakulteta i položenog pravosudnog ispita.

Uspješno je diplomirala Teoriju tradicionalne kineske medicine i akupunkture na “Shenzhou Open University of Traditional Chinese Medicine” u Amsterdamu 2014. godine, da bi godinu kasnije magistrirala iz akupunkture na “Tri-State Collegeu of Acupuncture” u New Yorku, pod mentorstvom poznatih akupunkturista poput Kiiko Matsumoto, Marka Petruzzija, Chada Bonga, Marka Seema, Ryana Smitha, Michelle Bombacie, Petera Dubitskyja…

U Americi je završila program makrobiotike i za shiatsu majstora, nakon čega se dodatno usavršavala na Kushi Institutu u Amsterdamu. Uz sve navedeno, Vesna nudi i stručnu medicinsku pomoć u području nutricionizma, baziranog na makrobiotičkim principima.

Nakon Vesnine iscjeliteljske priče, uslijedio je drugi inspirativni gost Emil Kirbiš diplomirani ekonomist koji je nakon karijere u prodaji i marketingu 2016. godine osnovao “Pedicab Zagreb”, turističku agenciju i eco-mobility firmu. S partnerom je u Zagrebu prvi uveo 20 električnih pedicab tricikala/rikši, s kojima rade obilaske i prijevoze po centru Zagreba, sudjeluju u raznim promotivnim kampanjama…

Godine 2017. napravili su i prvi cargo teretni bicikl s ekološkim dostavama u centru grada, te su krajem 2020. godine s partnerom “DPD” lansirali prvu ekološku CO2 free dostavu paketa u Zagrebu i Hrvatskoj.

S bendom “Sanremo” snimio je prvi (kant)autorski album za “Dallas Records”. Krajem 2021. godine objavili su prvu pjesmu “Muzika”, a cijelim albumom prevladavat će funky, jazzy i ljubavne pjesme, plesnih ritmova, mediteranskog prizvuka.

“Bend smo oformili prošle godine, a naziv Sanremo se nametnuo jer sam pjesmu “Muzika” počeo pisati na talijanskom jeziku, kao (imaginarni) prijedlog za veliki festival. Nakon potresa, a za vrijeme lockdowna napisao sam tekst za navedenu pjesmu kao refleksiju na sve neobično oko nas, te ga sjajno uklopio u “talijansku” melodiju”, istaknuo je glazbenik Emil koji je cijelu atmosferu podigao do usijanja otpjevavši i odsviravši na gitari poznate talijanske skladbe.

Ogroman pljesak i ovacije dobila je njegova autorska pjesma “Muzika”, što ne čudi jer je Kirbiš cijeli život u glazbi, još od dječje dobi pa sve do danas.

Da bi osmjeh bio još veći i češći, a zubi ljepši i zdraviji pobrinuo se sponzor ovih Inspiracija “Dental studio Rešetar Brezak” na čelu sa stomatologinjom Ivanom Rešetar Brezak koja je svim uzvanicima poklonila Elmex zubnu pastu s 15% popusta na sve usluge dentalne klinike.

Kao privatna ordinacija dentalne medicine, Dental studio Rešetar Brezak djeluje preko dvadeset godina te se od 1991. godine kontinuirano razvija i proširuje obim svojih djelatnosti, osuvremenjuje tehnologiju i ulaže u edukaciju stručnjaka.

Studio je smješten u Boškovićevoj ulici br. 7 u Zagrebu, suvremeno je uređen i vrhunski opremljen, a doktori dentalne medicine posvećeni su tome da vašim zubima zajamče zdravlje, a osmijehu ljepotu, primjenjujući najnovije terapijske metode, materijale i tehnologije, spajajući tako suvremene trendove s dugogodišnjom tradicijom.

Sponzori Inspiracija pobrinuli su se za opće zadovoljstvo svih uzvanika prigodnim nagradama na tomboli, kao i osvježavajućim pićima – izvrstan pjenušac Freixenet kao inspirativno piće dobrodošlice, Al Kaprone sa svojim raznobojnim voćnim rakijicama bogatog okusa, Hendricks gin s Thomas Henry tonicima, President sirevi, poklon bonovi centra za akupunkturu “Satori Acupuncture”, LENS Centra za mršavljenje i anti-ageing i Dental studija Rešetar Brezak, te portal Ženski recenziRAJ kao medijski pokrovitelj događanja.