Hoće li učenici spasiti hrvatski turizam? Školama stigla direktiva kada i gdje da se ide na ekskurzije!

Ilustracija | Foto: Canva

Ministarstvo turizma pozvalo je sve škole da planirana putovanja za ovu školsku godinu zbog pandemije koronavirusa ne otkazuju u potpunosti, već da pokušaju naći novi termin za ta putovanja, a istovremeno da buduća putovanja, koja još nisu dogovorena, realiziraju u Hrvatskoj.

Na taj će se način, prema izračunima Ministarstva, u Hrvatskoj zadržati 300 milijuna kuna i to samo za period od ožujka do lipnja ove godine, objavio je Novi list.

Prema informacijama Udruge hrvatskih putničkih agencija upravo toliko iznosi procijenjena vrijednost ugovorenih paket-aranžaman osnovnih i srednjih škola za tromjesečni period.

U škole je stigao dopis u kojem stoji kako Ministarstvo smatra da taj kapital treba zadržati za revitalizaciju turizma, kada to postojeće okolnosti oko pandemije budu dopuštale.

Sva buduća, još uvijek nedogovorena, učenička putovanja, stoji u preprukama Ministarstva, trebala bi se realizirati unutar hrvatskih granica i to čak za vrijeme glavne turističke sezone.

Tako bi maturalci i školska putovanja prema mišljenju Ministarstva trebali dati svoj doprinos smanjenju teških posljedica i nenadoknadivih gubitaka turističkih agencija, ali i domicilnih gospodarskih subjekata izravno uključenih u proces realizacije takvih putovanja, od prijevoznika do ugostitelja i vodiča.

Takvu preporuku Ministarstva turizma podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje se također dopisom obratilo svim školama s uputama što učiniti s već ugovorenim, a nerealiziranim, ali i budućim putovanjima. Uputa kaže da se planirana i ugovorena učenička i studentska putovanja realiziraju po prestanku trenutačnih posebnih okolnosti i mjera, kao i da se planirana, ali još neugovorena putovanja realiziraju ponajprije u Hrvatskoj.

Mala je vjerojatnost da će se realizirati maturalci u inozemstvo koji su planirani za kraj kolovoza. Uglavnom je riječ o tradicionalno popularnim destinacijama, poput Španjolske, koje su trenutačno veliko žarište pandemije.