Zašto je karantena iz Tomislavova doma na Sljemenu preseljena u hotel I?

Zašto je karantena iz Tomislavova doma na Sljemenu preseljena u hotel I?
Foto: Ex13 / Wikimedia

U Zagrebu je došlo do promjene u lokacijama karantene. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, 14. travnja je demobiliziran dom Tomislavac na Sljemenu, a mobiliziran je hotel I u Zagrebu.

Do tih je promjena došlo na zahtjev zagrebačkog gradskog stožera, što im je nacionalni odobrio.

Kada se na početku ove priče s koronavirusom počelo govoriti o mjestima za karantenu, objašnjenje izbora hotela Tomislavac na Sljemenu je bilo da je to najpogodnija lokacija zbog udaljenosti, spominjalo se i kako je za pripremu potrošena i određena količina novca. Da bi se niti mjesec dana kasnije Tomislavac demobilizirao.

Nije naveden konretan razlog, ali se spominje kako je to zbog toga što je cesta prekopana zbog Bandićevog projekta žičara i kako je postalo nezgodno voziti ljude gore.

Ekipa Dnevnika Nove TV dobila je papir zaključka po kojem je kao mjesto karantene u Zagrebu po zahtjevu Grada Zagreba traženo odobrenje i za hotel I, inače u privatnom vlasništvu, još 21. ožujka. A onda su 14. demobilizirali Tomislavac, a kao mjesto karantene mobilizran je hotel I. Iz Grada smo tražili odgovore po kojim kriterijima i s kakvim planiranjem se sve ovo radi, nisu nam još ništa odgovorili.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujevićrekla je za Dnevnik Nove TV kaže da je procedura za uspostavu karantene takva da Županijski stožer predloži lokaciju koju Nacionalni stožer prihvati.

“A nema razloga da ne prihvati jer ljudi na tom području najbolje znaju mjesta, objekte… Kad je Zagreb obavijestio stožer da to više nije njihov izbor, Nacionalni stožer se u tu odluku nije miješao na nikakav način. Karantena je potrebna, a odluka je u ingrenciji Županijskog stožera. Mi na tu odluku nismo utjecali”, kaže članica Nacionalnog stožera.