Hoće li Bandić odustati od kontroverznog projekta spalionice u Resniku?

prosvjed-protiv-spalionice

Pitanje spalionice krutog otpada i otpadnog mulja iz uređaja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda, koja bi se trebala graditi u Resniku, jedna je od najvećih kontroverzi gradske politike gospodarenja otpadom.

POVEZANO:
Prosvjed protiv spalionice: “Milane, ti si se kleo samo da bi u fotelju sjeo!”

Kako što je poznato mnogi građani, osobito oni koji žive na području Resnika i okolnih gradskih naselja, ali i mnoge građanske udruge, žestoko se protive toj ideji, podsjećaju i na svojedobne izjave gradonačelnika Milana Badnića i njegova svečana obećanja da spalionice neće biti.

Međutim, unatoč obećanjima gradska uprava, na čelu s Bandićem krenula je realizaciju projekta, gradonačelnik je prije godinu i pol izjavio da “postrojenje moraju biti u funkciji do kraja 2018”. Ipak, sada postoje neke naznake da bi se planovi mogli promijeniti, o čemu javlja Radio Sljeme, napominjući da je novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović nekoliko puta izrazio svoje negativno stajalište prema gradnji spalionice za miješani komunalni otpad.

Ideja o spalionici za ministra Dobrovića iznimno je loša i neodgovorna ideja, o čemu je govorio i u svom intervjuu Hini.

U njemu je, na izravno pitanje što mislite o najavljenoj gradnji spalionice u zagrebačkom naselju Resniku, izjavio da je “danas graditi spalionicu za miješani komunalni otpad ili smeće naprosto iznimno loša i neodgovorna ideja”.

“Kada stavimo sve argumente na stol onda to nikome ne smije pasti na pamet. Danska, koja je prva u Europi po spaljivanju otpada, prije dvije godine donijela je strategiju izlaska iz spaljivanja u kojoj su izrijekom priznali da su pogriješili u pogledu postupanja s otpadom jer su ga promatrali isključivo kao izvor energije, iako je daleko vrjedniji kao sredstvo zaštite resursa. Kad reciklirate čuvate materiju, ali i energiju. Spaljivanje je jako skupo i štetno zbog emisija u okoliš, uvijek imate stanovito onečišćenje unatoč najmodernijim sustavima za pročišćavanje dimnih plinova. Prema tome, za spalionicu nema ni jednog razumnog argumenta, a puno ih je protiv”, izjavio je ministar.

Zanimljivo je da je i gradonačelnik Milan Bandić, gostujući u programu Radio Sljemena, za razliku od dosadašnjeg čvrstog stajališta za spalionicu, pokazao je spremnost i za druga rješenja.

Bitno je konačno donošenje Plana gospodarenja otpadom – poručio je Bandić te dodao: “Ne smijemo fulati u kapacitetu, modelu financiranja i tehnologiji. Bez obzira bila to termička obrada ili piroliza. Sve ono što bude u interesu građana gradonačelnik će podržati!”

Radio Sljeme dodaje da bi se o ovoj temi više trebalo znati nakon skorog sastanka ministra i gradonačelnika. (Z.E.)

Foto: facebook.com/Ne Spalionici