Gradska plinara Zagreb uputila važno upozorenje korisnicima atmosferskih bojlera

Gradska plinara Zagreb
Foto: ZG express

Nakon još jednog trovanja ugljičnim monoksidom, koje se dogodilo jučer, Gradska plinara Zagreb pozvala je korisnike atmosferskih bojlera na oprez i kad objekt nije oštećen potresom.

Upozorenje Gradske plinare prenosimo u cjelosti:

“Povodom jučerašnjeg trovanja mlađe žene ugljičnim monoksidom iz dimnih plinova prilikom rada atmosferskog bojlera, pozivamo sve potrošače koji koriste spomenuti bojler na mjere opreza. Važnost ispravnog sustava dobave zraka za izgaranje u javnosti je kao tema do izražaja došla nakon potresa kada je velik broj potrošača ostao bez plina zbog oštećenih dimnjaka, a da su oprez i prevencija neizbježni pokazuje spomenuto trovanje koje se dogodilo u zgradi neoštećenoj u potresu.

Za sigurno korištenje atmosferskih bojlera nužno je imati ispravan dimnjak (dimnjačar ga treba pregledati dva puta godišnje) te osigurati dovoljnu količinu zraka za izgaranje u prostoriji u kojoj se nalazi bojler. Potrošači trebaju posebno obratiti pozornost da za vrijeme rada bojlera, osobito za vrijeme tuširanja, iz uporabe isključe električne ventilatore i kuhinjske nape. Ako imaju ugrađenu pvc/alu stolariju obavezno treba biti otvoren prozor u kupaonici, a ako nema prozora vrata kupaonice moraju biti otvorena uz otvoren prozor u najbližoj prostoriji ili stanu.

Ove godine ovo je drugo trovanje ugljičnim monoksidom. Oba trovanja su bez smrtnih posljedica, a dogodila su se u ljetnom periodu za vrijeme vrlo visokih temperatura. Nisu rijetka trovanja u ljetnom periodu, a događaju se zbog vrlo visokih temperatura na vrhu dimnjaka kada se tlak zraka na vrhu dimnjaka poveća i bitno smanji uzgon u samom dimnjaku te dolazi do povrata dimnih plinova u prostor gdje je bojler. Ta se trovanja događaju u pravilu u kupaonicama prilikom tuširanja kada bojler radi maksimalnom snagom.”