Zagrebačka plinara više neće Zagrepčane opskrbljivati plinom! Oglasio se gradonačelnik Tomašević

Foto: Screenshot

Kako neslužbeno doznaje televizija N1, Gradska plinara Zagreb-Opskrba Zagrepčane više neće opskrbljivati plinom, a taj posao preuzima Međimurje plin iz Čakovca.

Javnosti se na tu temu obrati zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Zasad imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dodijeliti zagrebačko područje dodijeliti Međimurju plin”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tomašević je rekao da se GPZO javio na natječaj na način da posluje s pozitivnom nulom, odnosno da se ne ostvaruje gubitak. Spomenuo je i prethodni ugovor koji je generirao velike gubitke, pa se to nije smjelo ponoviti.

“Na ovom natječaju HERA nije tražila niti da imate plin, niti da imate garantirano financiranje od banke koja će vas pratiti. Ništa od toga”, rekao je.

“Pa kakav je to natječaj?”, pitao je gradonačelnik.

“Do sada je Međimurje plin 29.000 kućanstava opskrbljivao, a sada će opskrbljivati deset puta više. To je, znači, isto tako moguće prema ovom Herinom natječaju”, rekao je Tomašević.

Po uvjetima Herinom natječaja, kaže Tomašević, Međumurje plin ne može opskrbljivati plinom na svom matičnom području, u Međimurju.

“Zagreb neće moći opskrbljivati na svom području, a oni neće moći na svom području. OPet pitam, kakav je to natječaj? Takvi su uvjeti natječaja.”

Dodao je da zagrebačka plinara nije izgubila posao od neke privatne tvrtke, već da je Međimurje plin tvrtka u javnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu više gradova i općina s područja Međimurja te da je grad Čakovec, koji je najveći dioničar tog poduzeća, bio protiv toga da se Međimurje plin širi na Zagreb.

Navodi da Međimurje plin nema odvojenu distribuciju za razliku od Zagreba. Gradska plinara Zagreb je podijeljena na dva poduzeća.

“Međimurje plin ima ukupno 74 radnika, a GPZ i GPZO ukupno oko 500 radnika. Dosad su opskrbljivali plinom 29 tisuća kućanstava. Doista me zanima motiv Međimurje plina da izgubi svoje područje? Izgubili smo od male tvrtke”

Upitao se koji je poslovni interes tvrtke Međimurje plin i direktora Nenada Hranilovića, za kojeg je rekao da je predsjednik međimurskog ogranka HNS-a.

Rekao je da će Zagrepčanima i dalje plin distribuirati Gradska plinara Zagreb, koja je vlasnik cijele plinske infrastrukture, jer da GPZO nije vlasnik infrastrukture.

“Sve će ostati isto, Gradska plinara Zagreb će dovoditi plin, brojila će ostati ista, samo će se promijeniti tko izdaje fakturu, a to će biti Međimurje plin, ako se ne promijeni odluka”, rekao je Tomašević.

Kod građana će se promijeniti samo to od koga će dobivati fakture, navodi.

“Očekujem od direktora GPZO-a da napravi analizu za mogućnost daljnjeg poslovanja. Mogućnost je opskrba oko 8.000 poslovnih korisnika i, naravno, opskrba građana do 1. listopada”, rekao je i dodao da očekuje da se ponudi radnicima GPZO-a, ako će se njihov broj smanjivati, ponuditi zaposlenje u drugim tvrtkama Zagrebačkog holdinga.

“Očekujemo da se radnicima, ako se broj bude smanjivao, ponudi neko drugo zaposlenje u Holdingu”, rekao je.

“Cijena koja je dosad funkcionira 9,6 eura po megavat satu, druga cijena je 10,2 eura. Tu se vidi da ono što je ponuđeno kao cijena puno manje od inflacije, Vidi se da ono što je bila poseban strategija da ne idu u gubitak, ali da niti ne ostvaruju neku dobit. Dobit je bila manja od 0,3 posto. Ne smije biti motivacije da se ide u zaradu”, kazao je.