NE BACAJTE IH! Popravak elektroničkih uređaja štiti naš planet, ali i štedi novac, štiti radna mjesta…

Elektronički uređaji - popravak
Foto: Udruženje obrtnika grada Zagreba

Elektronički otpad postaje sve veći svjetski problem. Gomila u sve većem količinama i prema nekim procjenama do 2030. godine će se na godišnjoj razini iznosit će 82 milijuna tona novog EE otpada.

Riječ je o uređajima napajanima električnom strujom ili baterijom, a uključuje mobilne telefone, električne igračke, televizore, mikrovalne pećnice, elektronske cigarete, laptope i druge uređaje.

Jedan od načina smanjenja ove vrste otpada je i popravak elektroničkih uređaja, što ne samo da ima pozitivan na prirodu već i na vaš džep, ističe u svom priopćenju Udruženje obrtnika grada Zagreba.

Zoran Stašević ne slaže se s tvrdnjom da se nove televizore ne isplati popravljati.

Kaže kako se čak 80 do 90 posto televizora može se popraviti. Danas se puno manje popravlja na komponentnoj osnovi kao nekada, mijenja se cijela garnitura ili modul.

“Najveći dio kvarova čini pozadinska rasvjeta i LED-ice, a to je sve zamjenjivo. Napajanje možeš popraviti, ugraditi drugi software, ima dosta prostora za spas televizora. Dosta mojih mušterija dođe i popravi si stari televizor i spoji ga putem HDMI ulaza na media box ili na receiver nekog od pružatelja tv usluga. Nema potrebe uložiti 500 eura u novi televizor, kad se stari da popraviti za recimo 50 do 150 eura”, istaknuo je pročelnik Sekcije RTV elektroničari – precizni mehaničari Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Sekcija i Udruženje već desetak godina provode povodom Dana planeta Zemlje akciju “Ne bacajte vaš elektronički uređaj!” čiji je cilj kod građana probuditi svijest o važnosti pregleda uređaja prije bacanja u otpad.

Vaš tv, LCD, led tv, audio uređaj i ostali elektronički uređaji mogu biti spašeni i popravljeni, svaki aparat vrijedno je pregledati prije bacanja. Time naši sugrađani čuvaju prirodu, štede svoj novac, čuvaju radna mjesta i pomažu lokalnu ekonomiju.