FORUM UGOSTITELJA: Gradski ugostitelji uputili svoje zahtjeve državi, ali i Gradu Zagrebu

Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: Rene Karaman

Na Forumu zagrebačkih ugostitelja, središnjem događaju na kojem se okupljaju zagrebački ugostitelji, predstavljen je niz zaključaka čiji je cilj stvoriti povoljnije poslovno okruženje i stvoriti uvjete za daljnje podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu.

Neki od zaključaka ugostitelja prema državi doneseni su na radnom djelu Foruma i iznio ih je predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica, a to su: snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 posto, priznavanje troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacija) u 100-postotnom iznosu, ukidanje poreza na potrošnju kojega plaćaju jedino ugostitelji, povećanje udjela praktične nastave kod ugostiteljskih zanimanja i povećanje kvota za strane radnike.

Konferenciji za medije prisustvovali su Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine, Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i Nela Jurić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Mikulić je obećao partnerski odnos, te objedinjavanje inspekcija, sad ih ima čak 52, a samo u ministarstvima 16 u Državni inspektorat od iduće godine. No, smanjenje poreza je na dalekom štapu jer Ministarstvo financija radi projekcije za dvije godine.

Prema Gradu Zagrebu ugostitelji su također iznijeli niz zaključaka, poput potrebnog uvođenja zabrane postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine, ukidanja poreza na potrošnju, smanjenja koeficijenta komunalne naknade i sličnih nameta koji otežavaju rad ugostiteljima.

Cilj održavanja Foruma zagrebačkih ugostitelja jest promocija hrvatskih autohtonih jela, gastronomske ponude grada Zagreba, ali i medijsko publiciranje problema s kojima se članovi Udruženja zagrebačkih ugostitelja, organizatora Foruma, suočavaju. Radnom djelu prisustvovali su predstavnici Porezne uprave, Sanitarne inspekcije, Inspektorata rada, Inspekcije zaštite od požara, Turističke inspekcije, Zavoda za zapošljavanje uz predstavljanje primjera iz prakse.

Dodijeljena su priznanja zaslužnima za dugogodišnji doprinos ugostiteljskoj struci, a priznanje za izuzetan doprinos u radu Udruženja ugostitelja Zagreba i promicanje interesa ugostitelja dodijeljeno je Zdenki Valentić, bivšoj članici Uprave Udruženja zagrebačkih ugostitelja. (M. Petković)

Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: Rene Karaman