U hotelu Esplanade održan Forum zagrebačkih ugostitelja

U hotelu Esplanade održan Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: Zagreb.hr

Forum zagrebačkih ugostitelja održan je u hotelu Esplanade, tradicionalno u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Zagreb.

Forum je, kako je rečeno, za cilj imao sagledati stanje u zagrebačkom i hrvatskom ugostiteljstvu te ponuditi prijedloge za podizanje kvalitete ugostiteljske usluge i pozicioniranje Zagreba kao turističke i gastronomske destinacije.

U hotelu Esplanade održan Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: Zagreb.hr

Predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić podsjetio je da u Hrvatskoj ima oko 15.000 ugostitelja te da čak 30 % turista dolazi u Hrvatsku isključivo zbog gastronomske ponude.

Također je naglasio kako je Zagreb kralježnica hrvatskog ugostiteljstva, uvijek par koraka ispred ostalih gradova.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić u prvi plan stavila partnerski odnos Grada Zagreba i zagrebačkih ugostitelja. Rekla je kako će Grad sve sugestije ugostitelja istaknute na prethodnim panelima pažljivo razmotriti te će se, ako je potrebno, napraviti i određene korekcije.

Osvrnula se na lokacijske dozvole za terase, gradske prostore, sniženje stope poreza na potrošnju pića…

“Ugostiteljstvo se, iako sastavni dio turizma, razvilo puno prije, i to upravo na temelju ključnog čimbenika, a to je gostoprimstvo”, rekla je zamjenica te objasnila kako su upravo ugostitelji ti koji su dali posebnu notu poznatoj zagrebačkoj gostoljubivosti koja stvara dodatnu vrijednost u turističkoj ponudi grada i koja se u konačnici očituje u povećanom broju turističkih noćenja.

Pozvavši se na istraživanje provedeno na uzorku od 2.500 turista, Majić je istaknula kako je s ocjenom 9,7 vrednovana gastronomska ponuda smjestivši se tako na prvo mjesto kvalitete ukupnog turističkog proizvoda, ispred kulture i sigurnosti.

U tom smislu, zamjenica je predložila diferencijaciju nekih ugostiteljskih objekata kao tematskih objekata koji bi sa svojom ponudom tradicionalnih autohtonih zagrebačkih jela ušli u okvir dodatnih subvencija od strane Grada.

Problematike porezne politike dotaknuo se državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, naglasivši kako je državi u interesu daljnje rasterećenje ugostitelja, uz istovremeno smanjenje sive ekonomije na području ugostiteljskih djelatnosti.

Na konferenciji su uručena priznanja Udruženja ugostitelja Zagreb. Plakete su dobili ugostiteljski objekti Lav, Purger, Magellan, Poezija, Vega i Toni, dok je zahvalnica za izuzetan doprinos u organizaciji Foruma uručena Senku Reškovcu.

Ugostitelji su organizirali gastro program koji je uključivao prezentaciju autohtonih jela te gastronomske ponude Grada Zagreba a bila je izložena i kolekcija izvornih stogodišnjih jelovnika zagrebačkih restorana.