Ugostitelji traže snižavanje stope PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića

Ugostitelji traže snižavanje stope PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića
Foto: Press

Udruženje ugostitelja Zagreb u Hotelu Dubrovnik je održalo konferenciju za medije povodom svog centralnog godišnjeg okupljanja – prvog virtualnog Foruma zagrebačkih ugostitelja koji je okupio više od 20 govornika, domaćih i međunarodnih stručnjaka iz sfere turizma, ugostiteljstva, ljudskih resursa, medija.

Na Forumu su se sudionici iz javnog i privatnog sektora, kao i predstavnici svih udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu – Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga glas poduzetnika, Nacionalna udruga ugostitelja, Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, po prvi put našli na istom mjestu u isto vrijeme, a sve kako bi došli do ključnih zaključaka i zahtjeva te osigurali stabilnost zagrebačkog ugostiteljstva.

Domaćin Foruma Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb na konferenciji za medije je izjavio: „Izuzetno sam ponosan što smo danas na jednom mjestu okupili predstavnike javnog i privatnog sektora; među kojima su i predstavnici svih udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu. Sa svima smo intenzivno surađivali u jednom od najtežih perioda za ugostitelje. Danas mogu reći da smo pokazali zajedništvo, želju za očuvanjem radnih mjesta, kontinuiteta poslovanja, izvrsnosti, uz neupitno pridržavanje svim mjerama koje osiguravaju zdravlje svim našim sugrađanima. Svoju ćemo izvrsnost pokazati već na nadolazećem adventu koji bi nam trebao osigurati očuvanje 8000 radnih mjesta u najkompleksnijem zimskom periodu. U suradnji s Vladom RH i Gradom Zagrebom, koji je pokazao izuzetno razumijevanje, ispunili smo velik dio naših zahtjeva dok su nam glavni ciljevi za nadolazeći period osigurati snižavanje stope PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića u ugostiteljstvu, kao i otvaranje kreditnih linija za likvidnost i investicije. Važno je napomenuti kako tražimo ono što je uspješno implementirano u zemljama u okruženju te isto želimo vratiti zajednici dugoročnim ulaganjem u otvaranje radnih mjesta i podizanjem kvalitete usluge. Sve to pridonijet će i što skorijem novom turističkom uzletu Grada Zagreba. Pozivam sve svoje kolege ugostitelje i građane da poštuju mjere kako bismo zajedno što uspješnije prebrodili ove zimske mjesece“.

Javnosti su se obratili i Robert Pende, pomoćnik ministrice turizma i sporta, Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“,

U prvom panelu na repertoaru su se našle rasprave na temu „Zagreb – gastronomska i turistička metropola budućnosti“, a svoja je iskustva s prisutnima podijelio i Branko Ognjenović – akademik kulinarstva, World Master Chef, osnivač Majstor kuhar akademije, koji podvlači da iz krize trebamo izvući najbolje – trebamo se vratiti izvrsnosti i izvornosti domaćih okusa, okrenuti se domaćim OPG-ovima i kreirati nove vrijednosti.

Panel „Hrvatska i svijet u novim okolnostima – izazovi i nove prilike“ okupio je brojne paneliste koji su se zadnjih mjeseci aktivno zalagali za prava ugostitelja.

Među njima je i Vuk Vuković – osnivač i izvršni direktor tvrtke Oraclum Intelligence Systems, jedan od osnivača Udruge Glas poduzetnika, koji je naveo zanimljive informacije: „Puno je bolje kada se režu porezi nego kad se daju same subvencije. Treba omogućiti što više kreditnih sredstava. Po meni država treba ići u tom smjeru prema HABOR-u, novac se treba pustiti u gospodarstvo“.

Oba panela dobila su i međunarodnu dimenziju, jer su svoja iskustva s gledateljima podijelili i međunarodni gosti – uspješni poduzetnici iz svijeta turizma i ugostiteljstva. Među njima su se našli Patrick Gruenbacher iz Njemačke, osnivač i direktor tvrtke eventyval, koji vodi i restoran i bar u Novalji, Tamás Kühne iz Mađarske, Gianluca Laterza iz Italije, glavni partner za europske klijente u Tripadvisoru, predsjednik Uprave u konzultantskoj agenciji Destinazione Turismo i sveučilišni predavač Destinacijskog marketinga, kao i Frank Vismeg – direktor hotela Courtyard by Marriot Hotel – Burlington ON Kanada.

Iako raspršeni diljem svijeta, s različitim volumenima podrške od svojih vladajućih struktura, svi imaju jednaku želju – raditi. Iako svi bilježe velike padove, generalni optimizam postoji te se nadaju konkretnijem oporavku na proljeće.

Na Forumu je u okviru okruglog stola bio pojašnjen i „Novi zakonodavni okvir na temu ljudskih resursa kao preduvjet razvoja sektora“.

Rasprava o kadrovima izuzetno je bitna u trenutku kada se četvrtina izgubljenih radnih mjesta tijekom pandemije odnosi upravo na turizam i ugostiteljstvo. Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izjavio je kako će nastaviti aktivno surađivati s privatnim sektorom i sukladno prilikama modificirati uvjete za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta.