FILM U ŠUMI: Europski filmski hitovi na Ljetnoj pozornici Tuškanac

FILM U ŠUMI: Europski filmski hitovi na Ljetnoj pozornici Tuškanac
Foto: Press

U sklopu programa “Film u šumi” na Ljetnoj pozornici Tuškanac ovaj tjedan ne propustite nekoliko europskih hit-naslova, koje od rujna gledamo i u redovnoj distribuciji u kinu Kinoteka.

Europski filmski noviteti

Danas, 19. kolovoza, na rasporedu je Bog postoji, njeno ime je Petrunija, duhovita satira Teone Strugar Mitevska o ženi koja se uključi u tradicionalno natjecanje namijenjeno muškarcima, čime izaziva medijski i politički skandal u svojoj zajednici.
Film je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Berlinalea, gdje je osvojio Nagradu Ekumenskog žirija, a bio je i među finalistima nagrade LUX, koju dodjeljuje Europski parlament.

U četvrtak 20. kolovoza, gledamo novi film osebujnog švedskog redatelja Roya Anderssona, O beskraju. Riječ je o egzistencijalističkoj komediji u kojoj nas pripovjedač po uzoru na Šeherezadu vodi snovitim krajolikom napučenim usamljenim dušama u potrazi za iskrenim međuljudskim kontaktom.
Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, gdje je Andersson nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju.

U petak, 21. kolovoza na Ljetnoj pozornici održat će se i zagrebačka premijera filma Mater, dugometražnog igranog prvijenca Jure Pavlovića. Riječ je o dojmljivoj priči o odnosu majke i kćeri s Darijom Lorenci Flatz i Nevom Roščić u glavnim ulogama, koja na Ljetnu pozornicu stiže nakon uspješne turneje po ljetnim kinima diljem obale.
Na premijeri će prisustvovati dio autorske ekipe filma.

U subotu, 22. kolovoza na rasporedu je kontroverzni poljski film Corpus Christi redatelja Jana Komase.
Priča o 20-godišnjem bivšem kriminalcu koji se lažno predstavi kao svećenik te preuzme župu u malome gradu od svoje prošlogodišnje premijere u Veneciji izaziva veliku pažnju publike i kritike, a bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Kinoteka u šumi

Sljedeći tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac bit će prikazano i nekoliko kinotečnih klasika.
Gledat ćemo Psiho Alfreda Hitchcocka, Kosu Miloša Formana, Briljanteen Randala Kleisera te Učini pravu stvar Spikea Leeja.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.ljepotu.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici Ljetne pozornice Tuškanac.

Organizatori poručuju da su, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poduzeli niz mjera kako bi posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima Ljetne pozornice Tuškanac.