Europska unija zatvara granice, državljanima trećih zemalja od sutra u podne zabranjen ulazak

Foto: Canva

Na videokonferenciji Europskog vijeća šefovi država i vlada članica Europske unije prihvatili su prijedlog Europske komisije da se uvede 30-dnevna zabrana ulazaka u Europsku uniju za državljane trećih zemalja.

Na državama koje nadziru vanjsku granicu Unije je sada da to što hitnije primijene, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, piše Večernji list.

Odluka se odnosi na članice EU te Island, Norvešku i Švicarsku, a počinje se primjenjivati sutra u podne.

Na videokonferenciji se puno raspravljalo o čepovima koji se stvaraju na svježe podignutim graničnim prijelazima unutar Schengenske zone. Ne samo čepovima u prometu kamiona koji prevoze robu, nego i blokadama putnika, građana EU, koji pokušavaju putovati iz, primjerice, Njemačke kroz Poljsku do svojih domova u Estoniji, Litvi ili Latviji.

Poljska je uvela zabranu ulazaka za strance, što je zaustavilo mnoge ljude na putovanju, a Ursula von der Leyen očekuje da će se taj problem riješiti u sljedećim danima.

Države poput Luksemburga, u kojima velik dio radne snage, pa i zaposlenika bolnica, živi u gradovima i selima s druge strane granice, u Njemačkoj, Francuskoj ili Belgiji, žele da se hitno pronađe način za brze prelaske za takve pogranične radnike. Svi su čelnici 27 država pozdravili i prijedlog Komisije da se na graničnim prijelazima unutar EU uspostave brze trake za promet kamiona s robom jer je takva prohodnost važna za funkcioniranje jedinstvenog tržišta EU.

Ovo je već druga izvanredna videokonferencija šefova država i vlada EU, a i sljedeći redovni summit, planiran za sljedeći tjedan, preobličen je u formu videokonferencije, ne i fizičkog okupljanja 27 državnika u Bruxellesu.

Belgija sutra u podne počinje striktnije provoditi zabranu nepotrebnog kretanja građana po ulicama.