Priča o Školi na Trećem i HRT-u putem Reutersa otišla u svijet

Priča o Školi na Trećem i HRT-u putem Reutersa otišla u svijet
Foto: HRT

Hrvatsku radioteleviziju (HRT) danas je posjetila ekipa svjetske novinske agencije Reuters, koja je snimila ekskluzivnu reportažu i videoprilog o HRT-ovoj “Školi na Trećem”.

Reuters želi slikom i riječju dočarati svijetu kako se jedna mala zemlja EU-a poput Hrvatske, putem svoje javne televizije i u suradnji s Nacionalnim kriznim stožerom civilne zaštite te resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, uspješno organizirala u ratu protiv epidemije Covida-19, objavio je HRT.

Tako je Hrvatska sa svojim javnim servisom postala ogledni primjer kako i u tim izvanrednim kriznim uvjetima organizirati normalno funkcioniranje života, s posebnim naglaskom na školstvo i ostale sustave na dobrobit svojih građana, kao i pravodobno, istinito i objektivno informiranje javnosti putem izravnih prijenosa Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite i Vlade RH, redovitih informativnih emisija svih najnovijih vijesti s uputama građanima svakih sat vremena, te specijaliziranih večernjih emisija posvećenih Covidu-19 na svom Četvrtom programu HRT-a. Time je HRT postao svojevrsni referentni informativni pool Hrvatske za ove epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, izvijestio je Reuters.

U sklopu toga, a u skladu sa zadaćom i ulogom HRT-a kao javnog servisa, valja naglasiti i da Hrvatska radiotelevizija – uz svih svojih pet programskih kanala i 13 radijskih – danonoćno prenosi sve relevantne nove informacije, upute i činjenice i putem svojih nelinearnih platformi, pa je tako već prvog dana epidemije uvela i specijaliziranu web-stranicu “Sve o koronavirusu” na adresi: https://www.hrt.hr/koronavirus/, kao i putem svoje digitalne platforme HRTi te YouTube kanala i društvenih mreža.

A HRT-ov Odjel weba je prvi od svih medija u Hrvatskoj podigao i specijaliziranu stranicu posvećenu svim informacijama oko koronavirusa.

Na portalu se objavljuju sve informacije, a koliko to ljude zanima svjedoči povećana posjećenost upravo tim sadržajima.

“Sami stvaramo sadržaje prilagođene nelinearnim platformama. Objavljujemo na Twitteru, Facebooku, Instagramu, YouTubeu. U posljednjih mjesec dana na svim našim nelinearnim platformama imamo više od 50 milijuna pregleda sadržaja, većinom vlastite proizvodnje odjela weba, a djelomično i onoga koji je preuzet s HTV-a ili HR-a i prilagođen društvenim mrežama”, ističe se u HRT-ovu priopćenju.

“Dvaput na dan prenosimo uživo na mreži, na glavnoj Facebook stranici HRT Vijesti sve informacije iz Stožera. Idemo uživo i s emisijama koje su posebno važne, poput Otvorenog ili, primjerice, gostovanja prof. Igora Rudana u emisiji Nedjeljom u 2. Sav program iz linearnog emitiranja dostupan je na HRTi platformi, uključujući i Školu na Trećem. Imamo YT službeni kanal Hrvatska radiotelevizija, na kojemu stavljamo emisije koje imaju veze s pandemijom (kao i ostale emisije iz programa HRT-a). Na YT imamo i poseban kanal Škola na Trećem, namijenjen djeci, na kojem su dostupni svi sadržaji iz programa posvećenog školi, odnosno oni koji se taj dan emitiraju na HTV3. Kanal smo odmah otvorili kako bi djeca sadržaj nastave gledati i naknadno, a da je to dobar potez vidi se po rastu pretplatnika kanala i pregledima već u samo jednom danu. Ta će on line verzija nastave ostati za sve buduće naraštaje, pa time stvaramo i javnu vrijednost, u izazovnim vremenima, koja će ostati zauvijek na platformi i nekim budućim naraštajima pomagati u učenju i kad koronavirus ostane iza nas”, dodaje se u prioćenju.

I Hrvatski radio prilagodio je svoj program razvoju situacije s koronavirusom u Hrvatskoj, te na 1. Programu Hrvatskog radija, kao i u programima svojih regionalnih radijskih programa uživo, dva puta dnevno u 9 sati ujutro i u 16 sati poslijepodne, prenosi konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Regionalne radio postaje iz sustava HRT-a u svojim programima uživo prenose i konferencije za medije Županijskih stožera civilne zaštite kako bi slušatelji dobili najrelevantnije i najprovjerenije informacije.

Informativno medijski servis Hrvatskog radija (IMS – HRA) u svim svojim informativnim emisijama slušateljima donosi provjerene, pouzdane i najrelevantnije informacije o stanju u Hrvatskoj i svijetu, i to 24 sata dnevno. Upravo zbog toga je Hrvatski radio jedini elektronički mediji u Hrvatskoj na kojemu slušatelji u bilo koje doba dana ili noći mogu dobiti najnovije, provjerene i pouzdane informacije.

Hrvatski radio i IMS – HRA i ostale segmente programa prilagodio je aktualnoj situaciji, pa tako i u našim najslušanijim emisijama, poput „U mreži Prvoga“, „Poligraf – politički grafikon“, koje se emitiraju i na HRT-u 4, te u emisijama „Izaberi zdravlje“, „Poslovni tjedan“, „Intervju tjedna“ – temeljito i objektivno uz najrelevantnije sugovornike obrađuje sve aspekte novonastale situacije s koronavirusom u Hrvatskoj.

IMS – HRA u svakom je trenutku spreman i dodatno se prilagodi razvoju situacije kako bi cjelokupna javnost u svakom trenutku imala najprovjerenije, najpouzdanije informacije, ako je potrebno i kroz „izvanredne vijesti“ i „izvanredni program“, a sve s ciljem pravdobnog i objektivnog informiranja.

Uza sve to, IMS – HRA aktivno i sveobuhvatno svoje korisnike u svakome trenutku informira i kroz društvene mreže i digitalne komunikacijske kanale.