Hrvatska ima 12 novih bolesnika, ukupno je 81 osoba zaražena koronavirusom

Vili Beroš
Foto: Vlada RH

U Hrvatskoj imamo 12 novih bolesnika, ukupno 81 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom. Napravljeno je 1205 testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, javlja HRT.

Epidemiološka situacija u Europi nije dobra – u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika, dodao je.

Beroš kaže da je u epidemiološkoj slici RH od iznimne važnosti to što su svih 24 testiranja s istoka zemlja negativni – to znači da je epidemiološka struka odradila sjajan posao.

– Naravno da se može očekivati još zaraženih, ali u ovom trenutku svih 24 testiranja su bili negativni, što je važno za istok zemlje, rekao je.

Dodao je da su pripreme za treću fazu više nego adekvatne.

– Kada je riječ o liječnicima koji su bili u kontaktu i koji su zaraženi, prostorno i vremenski smo dobro organizirani da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, sestara i drugog zdravstvenog osoblja, rekao je ministar.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je rekla da nema novosti s kliničke strane – svi bolesnici su lakši slučajevni, nema pogoršanja.

– Svi liječnici iz Fran Mihaljević, koji su bili u kontaktu s liječnikom s KBC Zagreb su na testu negativni, dodala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je jutros puštena telefonska linija 113 gdje se mogu dobiti informacije vezane isključivo o koronavirusu.

– Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji odgovaraju na pitanja građana. Imamo volontere koji se javljaju od kuće. I centar 112 i 113 preusmjeravaju pozive. Slobodno zovite 113, ja sam maloprije provjerio i radi, rekao je.
– Što se tiče stanja u bolnicama, imamo 8 liječnika koji su potvrđeni na koronavirus, rekao je. Dodaje da je epidemiološka situacija pod kontrolom, epidemiolozi su trajno na terenu, pronalaze kontakte i klasificiraju ih.