EU pritišće Srbiju da dopusti povlašene carine za cigarete iz Hrvatske

cigarete-walter-wolfSrbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je da iz Europske unije postoje pritisci na Beograd da se riješi problem uvoza cigareta iz Hrvatske i da su pregovori u tijeku, piše u subotu beogradsi tisak.

Prema pisanju Večernjih novosti, u Ministarstvu trgovine Srbije kažu da će Vladino izaslanstvo idućeg tjedna otputovati u Bruxelles na nastavak pregovora o spornom uvozu hrvatskih cigareta za koji se, ulaskom Hrvatske u EU, više ne bi mogle primjenjivati povlaštene carinske stope kao dok je Hrvatska bila članica sporazuma CEFTA.

Srbija je iz Hrvatske, prema podacima u Beogradu, godišnje uvozila 1.620 do 1.625 tona cigareta po carinskoj stopi od 15 posto, koja važi za zemlje unutar regionalnog trgovinskog sporazuma CEFTA, čija je Hrvatska bila članica do ulaska u EU 1. srpnja. Kako je carina za duhanske proizvode iz EU 57 posto, cigarete rovinjske tvornice duhana u Srbiji bi primjenom te stope postale znatno skuplje, što bi osjetno umanjilo prodaju.

Od Srbije se, prema ranijim saznanjima, iz Bruxellesa traži da pristane na određivanje kvote za uvoz 1.625 tona cigareta godišnje iz Hrvatske po carinskim stopama koje su tri puta niže od carine pri uvozu iz EU, tako da bi i u buduće rovinjska tvrtka TDR na srbijanskom tržištu mnogla prodavati cigarete uz povoljnije carine nego što važe za izvoz iz EU.

Kako je u petak objavio beogradski Blica, to je ponovljeno i tijekom dvodnevnog posjeta povjerenika za proširenje EU Štefana Fülea Beogradu.