Istarski vampir Grando otvorit će Legendfest – festival legendi, mitova i priča u Pićanu

GrandoZanimljivi kulturni projekti uskoro stižu u Istru, točnije u mjesto Pićan, gdje se 26. srpnja, u petak, otvara Legendfest – festival legendi, mitova i priča. Svečano otvaranje festivala pripalo je koprodukciji Pierre Vally Teatra i Kotar Teatra te njihovoj komediji s elementima fantastike i trash horrora pod nazivom „Grando – legenda o istarskom vampiru“.

Predstava je to o Juri Grandu, istarskom seljaku iz 17. stoljeća, koji je nakon smrti ustao iz groba kao vampir. Priču o njegovom životu i događajima nakon njegove smrti, dokumentirao je i zabilježio Johann Weichard von Valvasor (ili Janez Vajkard Valvasor u slavenskoj verziji) u svojoj knjizi “Die Ehre des Hertzogthums Crain” („Slava kneževine Carniola’“). Ovaj se kazališni komad bavi istraživanjem legendi i običaja u Istri, starim pričama i praznovjerjima, kao i njihovim utjecajem na današnjeg čovjeka. Vrlo bitan dio same predstave su stara vjerovanja o štrigama, fudlacima, morama, krsnicima i drugim fantastičnim bićima istarskog folklora.

Jure Grando bio je seljak koji je živio u Kringi, malom istarskom mjestu u unutrašnjosti poluotoka. Umro je 1656. da bi zatim ustao iz mrtvih, te na koncu bio obezglavljen kao vampir 1672. Ova je priča samo jedna od mnogobrojnih priča, ali vrlo znakovita, iz bogate riznice etnoloških pripovjetki tog dijela Istre, koja je u to vrijeme bila dijelom Austrije. U svojoj knjizi Valvassor opisuje kako je Jure Grando 1672. godine, 16 godina nakon svoje smrti, noću ustajao iz groba i terorizirao selo. Jednog je dana seoski župnik Giorgio otkrio kako uvijek po noći i bez nekog reda, netko udara na ulazna vrata kuća po selu. Svaki puta kada bi Jure kucao na nečija ulazna vrata, netko bi iz te kuće umro u sljedećih nekoliko dana. Taj isti župnik sahranio je Juru 16 godina prije tih strašnih događaja. Osim što je kucao po vratima seoskih kuća i donosio smrt njihovim stanarima, Jure Grando se ukazao pred nekoliko ljudi iz sela, te se redovito uvlačio u krevet svoje supruge. Njegova supruga svjedoči kako je mrtvac izgledao kao da se smije, a lice je izvodilo različite pokrete kao da diše zrak. Kako bi se rješio njegovog terora, župnik ga je jedne noći uspio uhvatiti i pred njega staviti raspelo, vičući: “Pogledaj Isusa Krista, ti štrigunu! Prestani nas terorizirati!” U tom su trenutku iz očiju vampira potekle suze. Najhrabriji mještani pokušali su ubiti vampira. Grupa se sastojala od devet osoba koje su nosile dvije lampe, raspelo i glogov kolac. Seljaci su otvorili grob Jure Granda i u njemu pronašli savršeno očuvan leš koji im se smijao. Najhrabriji, tresući se od straha, pokušali su lešu zabiti glogov kolac u srce, no on se stalno odbijao od vampirovog tijela. Pokušali su zatim s molitvama egzorcizma, te su odlučili vampiru odrezati glavu. Najhrabriji među tom grupom bio je Stipan Milašić koji je smogao hrabrosti odrezati glavu lešu. U trenutku kada je pila zaderala vampirovo grlo, prolomio se grozan krik, a iz grla je suknula krv u tolikoj količini da se vrlo brzo čitava raka ispunila krvlju. Tek se tada vratio mir u Kringu.

Tekst i režiju ove legende o istarskom vampiru potpisuje Siniša Kovač, ulogu Granda tumači Davor Kovač, njegove supruge Magdalene Marija Kolb, a tu su još i Igor Baksa, Mladen Vujčić, Hrvoje Perc i Jadran Grubišić. Autori glazbe su Marin Tuhtan i Marija Kolb, orkestraciju potpisuje Marin Tuhtan, scenografiju je izradila Marta Crnobrnja, dizajner rasvjete je Luka Matić, kostime je dizajnirala Slavica Motušić, a izradio Mladen grof Jerneić, dok je plakat dizajnirao Ivor Tomljanović.

Nakon ove iistarske premijere, predstavu će zagrebačka publika moći pogledati od rujna.