Građani Srbije masovno idu u šoping u Hrvatsku! Samo dva artikla u Srbiji su jeftinija nego u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Stanovništvo iz pograničnih dijelova Srbije sve češće u kupovinu odlazi u hrvatski Ilok jer su hrana i gorivo u Hrvatskoj jeftiniji.

Mještani Bačke Palanke i okolnih sela, pa čak i Novog Sada, sve češće namirnice i gorivo kupuju u Iloku, piše Danas.rs.

“Jedino su bijeli kruh i cigarete jeftiniji kod nas. Kad trebam kupiti sir u Srbiji moram napraviti dobru strategiju gdje pronaći nešto, a da se ne osjećam opljačkanim. Slično je i s ribom. Ovdje dođemo, pokupujemo za nekoliko tjedana kao što bi otišli u šoping u Novi Sad. Sve je jeftinije od 20 posto i više i uvijek su neka sniženja, ali zaista sniženja. U Vukovaru su još bolji marketi, ali on je ipak malo dalje”, ispričao je Nenad iz Čelareva i dodao da je isti sir u Srbiji u istom trgovačkom lancu skuplji i za 20 posto nego u Hrvatskoj.

Sugovornik ističe da Hrvati paze s akcijama otkako su ušli u Europsku uniju.

“Imaju jasna pravila kako se i na koji način oglašavaju akcije, ne možete recimo jedan proizvod spustiti cijenu, pa dignuti, pa opet spustiti i reći da je to opet akcija, kao što se to kod nas radi”, kazao je.

Prodavačica u trgovini u Iloku kaže da nikada nije bilo ovoliko kupaca iz Srbije.

“Mnogi koriste priliku kad ovuda prolaze i prije svega kupe hranu i sve što je potrebno za kuću. Koliko čujem, kupuje se dosta i u Vukovaru”, rekla je prodavačica.

Primjerice, cijena mlijeka u Srbiji je 150 dinara (1,26 euro), dok je u Hrvatskoj oko 100 dinara (84 centa). Jogurt u Srbiji košta 180 dinara (1,52 euro), a u Hrvatskoj 140 (1,18 euro). Povoljniji su i meso, jaja, sirevi i kemijski proizvodi. U Hrvatskoj je i riba, morska i riječna, jeftinija nego u Srbiji. Kilogram šarana tako u Srbiji stoji 750 dinara (6,32 eura), a u Hrvatskoj 580 dinara (4,89 eura), piše Danas.rs.

Cijena junetine za gulaš od 400 grama je u Hrvatskoj barem 100 dinara manja nego u Srbiji. Kada je riječ o gorivu, dizel košta 195 dinara (1,64 eura) u Srbiji, a benzin 175 (1,48 eura), dok je u Hrvatskoj cijena dizela i benzina po litri 160 dinara (1,35 eura).