Energetski certifikat: Još jedan namet vlasnicima kuća i stanova

Nakon ulaska Hrvatske EU, svatko tko bude prodavao ili iznajmljivao nekretninu, bez obzira na njezinu starost, morat će kupcu ili korisniku na uvid dati energetski certifikat stana, kuće ili poslovnog prostora.

U slučaju da to ne napravi riskirat će kaznu od najmanje 10.000 kuna, piše Tportal. Na osnovi energetskog certifikata kupac će znati koliku potrošnju energije može očekivati odnosno koliki će mu biti troškovi za grijanje i struju.

Pravilnik o energetskom certificiranju stupio je na snagu u travnju 2010. i sve zgrade izgrađene u zadnje tri godine morale bi imati certifikat jer bez njega investitor nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Uglavnom, vlasnici stanova u novim zgradama nakon ulaska Hrvatske u EU time ne bi trebali razbijati glavu.

Vlasnici stanova i poslovnih prostora izgrađenih prije travnja 2010. godine mogu svoje nekretnine koristiti i bez certifikata, ali ako ih odluče prodati ili iznajmiti morat će ishoditi energetski certifikat.

Certifikate izdaju za to ovlašteni certifikatori čiji se popis nalazi na stranicama Ministarstva graditeljstva.

Da bi se dobio certifikat, prvo je nužno napraviti energetski pregled, a nakon toga se na certifikat čeka nekoliko dana, što, dakako, podrazumijeva i određene troškove.

Koliki su oni možete doznati iz “Odluke o najvišim cijenama koštanja provođenja energetskih pregleda i izdavanja energetskih certifikata zgrada“, koja se nalazi na stranicama Ministarstva graditeljstva.

Tom je odlukom država odredila maksimalne cijene koje certifikatori mogu naplatiti. Primjerice, za stan u zgradi najviša cijena za energetski pregled je 1.500 kuna, dok sam certifikat može koštati maksimalno 1.200 kuna. Za obiteljske kuće do 250 kvadrata energetski pregled će platiti do 3.500 kuna i još 1.450 kuna za certifikat.

Vlasnici stanova mogu se odlučiti za zajednički energetski certifikat zgrade, što će ih manje koštati nego da to rade pojedinačno.

Popis ovlaštenih cetrifikatora, fizičkih osoba i tvrtki, također je objavljen na web stranici Ministarstva graditeljstva.