Danas se obilježava Svjetski dan vjetra

Svjetski dan vjetra, koji se danas se obilježava širim svijeta, prigodnim programom će biti obilježen i u zagrebu, na Jarunu, i to u organizaciji web portala Vjetroelektrane.com i kluba jedrenja na dasci “Tri strijele”.

svjetski-dan-vjetra

Riječ je o manifestaciji kojom se obilježava ponovno otkrivanje vjetra, njegove snage i mogućnosti koje on posjeduje.

Središnje događanje je na jarunskom Velikom jezeru, na livadi s južne strane Doma Tehnike (kod Yacht Kluba Zagreb i Kluba jedrenja na dasci “Tri strijele” tj. preko puta konjičkog kluba, uz jezero).

Kako je objašnjeno na stranici www.vjetroelektrane.com, Svjetski dan vjetra održava se diljem svijeta 15.6. svake godine u organizaciji i uz podršku EWEA-e (The European Wind Energy Association – Europska asocijacija za energiju vjetra) i GWEC-a (Global Wind Energy Council – Svjetsko vijeće za energiju vjetra).

Glavna ideja ovog dana je obrazovati ljude o tome koliko je u sektoru obnovljivih izvora energije u svijetu već postignuto, te koliko pozitivno ovaj sektor utječe na ekonomiju i kvalitetu života. U više od 75 zemalja širom svijeta vjetroelektrane su u pogonu stvarajući energiju iz čistog i obnovljivog izvora energije, utječući time na kvalitetu života i održivi razvoj zajednica.

Stotine tisuća ljudi uključeno je u proizvodnju energije iz vjetra, ali za mnoge energija vjetra je i dalje neistražena i nepoznata. Svjetski dan vjetra je dan kada je moguće posjetiti vjetroelektrane, upoznati stručnjake, posjetiti događanja i saznati sve što vas zanima o vjetru i energiji koju nam on nudi.

Osnovni cilj projekta “Festival vjetra“ je poticanje kreativnog i zdravog načina provođenja slobodnog vremena djece i mladih, od 10-29 godina kroz umjetnički slikarski i foto natječaj, edukaciju i poticanje ekološke svijesti kroz predavanja o obnovljivim izvorima energija, posebice energije vjetra.

Festival vjetra počinje početkom ožujka otvaranjem slikarskog i foto natječaja, a traje do 15.6. kada završava Svjetskim danom vjetra na kojem će se održati predavanja na temu vjetra i vjetroelektrana, regate te razne druge zanimljive aktivnosti za djecu, obitelj i sve zainteresirane.