E-UČENJE: Srce organizira niz radionica, tečajeva i okruglih stolova

srce-e-ucenje

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 30. rujna 2016. organizira peti Tjedan Centra za e-učenje u okviru kojega će se održati radionice i tečajevi na temu e-učenja.

Tradicionalno u rujnu, Srce organizira Tjedan Centra za e-učenje, kako bi nastavnicima pomogli steći nova znanja u području e-učenja, usavršiti nastavničke kompetencije te im pomogli odabrati najbolji način kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Tečajevi i za početnike i za napredne u okviru Tjedna održat će se tečaj “Osnove rada u sustavu Merlin” za one koji tek kreću s izradom e-kolegija u sustavu za e-učenje. Za one naprednije tu su tečajevi “Napredni rad u sustavu Merlin – Administriranje korisnika” i “Napredni rad u sustavu Merlin – Pitanja i testovi”. Također polaznici mogu pohađati i radionice vezano uz rad u sustavu za webinare i e-portfolio.

Organizatori posebno ističu važnost radionice “Ishodi učenja u sustavu Moodle” koja omogućava nastavnicima da ishode učenja na kolegiju prikažu i prate kroz aktivnosti u ekolegiju, a studentima da imaju jasno definirano što se od njih očekuje i na koji način će se vrednovati.

Svi sustavi nadograđeni su na najnovije inačice, Merlin na inačicu sustava Moodle 3.1., a e-portfolio na inačicu sustava Mahara 16.04. Tečajevi i radionice prilagođeni su novim inačicama ovih sustava, a kroz tri kratke radionice, u trajanju od 90 minuta, bit će predstavljene novosti u sustavu Moodle 3.1, korištenje izvještaja i uvjetovanosti aktivnosti u sustavu Merlin te način ocjenjivanja putem sustava Merlin.

“Akademsku godinu 2015./2016. završili smo s gotovo 5.000 e-kolegija, a već sada je na sustavu otvoreno preko 1.600 e-kolegija u kojima će se održavati nastava u ak. godini 2016./2017. Uz e-kolegije iz prijašnjih akademskih godina, koji su i dalje dostupni studentima koji su bili upisani u njih, na sustavu Merlin je više od 14.200 e-kolegija visokih učilišta iz cijele Hrvatske”, priopčeno je iz Srca.

Uz tečajeve i radionice, ove godine će biti organizirana i dva okrugla stola na teme vrlo važne za obrazovanje. Prvi okrugli stol održat će se u srijedu, 28. rujna 2016. s početkom u 11 sati na temu Autorsko pravo u e-obrazovanju.

“Na okruglom stolu raspravljat ćemo što je autorsko pravo, koja autorska prava nastavnicima pripadaju, kako i na koji način nastavnici mogu koristiti nastavne sadržaje dostupne na Internetu te svoja autorska djela koja nastaju za potrebe nastave u virtualnom okruženju mogu staviti drugima na raspolaganje”, stoji u priopćenju.

Drugi okrugli stol na temu digitalnih vještina za poučavanje i učenje bavit će se pitanjima digitalnih vještina nastavnika u Hrvatskoj kroz cijelu vertikalu obrazovanja kao i s kojim vještinama danas mladi izlaze na tržište rada. Ovaj okrugli stol Srce organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a održat će se u petak, 30. rujna s početkom u 12 sati.

Tjedan Centra za e-učenje dio je događanja Tjedna cjeloživotnog učenja Tjedan Centra za e-učenje jedno je i od događanja koje se odvija u okviru jubilarnog 10. Tjedna cjeloživotnog učenja (26. rujna – 2. listopada) koji ove godine ima slogan “Provježbaj mozak”, a organizira ga Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Više informacija o Tjednu Centra za e-učenje možete naći na www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan. (M. Petković)

Foto: SRCE