DUŽIJANCA U ZAGREBU: Na glavnom gradskom trgu održana najveća manifesta vojvođanskih Hrvata

Dužijanca u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem gradskom trgu održana je manifestacija Dužijanca u Zagrebu, na kojoj su se predstavili vojvođanski Hrvati.

Ove godine obilježava se 50. obljetnica duhovno religiozne i kulturno stvaralačke manifestacije kojom se slavi završetak žetve u Subotici te pohvala čovjeku i njegovom radu. Dužijanca također ima i veliki povijesni značaj za nacionalni identitet bačkih Hrvata, a različitim sadržajima čuva se tradicija i ljepota njihovih običaja.

Dužijanca u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

“Bunjevački Hrvati danas su se na najbolji mogući način predstavili u svojim nošnjama, a pjesmom, plesom i običajima nas su vratili u prošlost”, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je prisustvovala ovom događaju.

“Vjerujemo da im ovakvi susreti pomažu da u svojoj matičnoj zemlji, Republici Srbiji njeguju svoje običaje i jezik, ali i da kroz kontinuiranu vezu sa  zemljom svojih predaka  očuvaju svoj nacionalni identitet”, dodala je zamjenica te naglasila da je jedan od ciljeva međugradske i međunarodne suradnje upravo kontinuirana suradnja sa Hrvatima izvan domovine.

Izrazivši zadovoljstvo proslavom 50. obljetnice Dužijanca u Zagrebu, Marinko Piuković, direktor Udruge bunjevačkih Hrvata istaknuo je da je ovo najveća manifestacija svih Hrvata u Vojvodini i Srbiji koju slave tri dana zaredom na gradskim trgovima i crkvi, te nadodao da kao manjina pokušavaju na sve načine očuvati običaje, kulturu i tradiciju.

Dužijanca u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr
Dužijanca u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr