Država opet dijeli poticaje za kupnju električnih automobila, i to do 80.000 kuna

Država opet dijeli poticaje za kupnju električnih automobila, i to do 80.000 kuna
Foto: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je da će 3. travnja 2019. godine u Narodnim novinama objaviti javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila građanima.

Ukupno raspoloživa sredstva iznose 17 milijuna kuna, a dodjeljivat će se do 40 posto bespovratnih sredstava za kupnju isključivo jednog novog vozila, koje u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nije bilo registrirano, odnosno u slučaju električnog bicikla, nije ranije bilo korišteno.

Vozilo može biti kupljeno u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, međutim treba biti registrirano u Hrvatskoj.

Maksimalan iznos poticaja davat će se za potpuno električni automobil, i to 80.000 kuna, dok će se za za električne bicikle moći dobiti do 5000, za mopede i motocikle 40.000, za plug-in hibride 40.000 kuna.

Da bi konkurirali za dobivanje ovih sredstava, morate najprije odabrati vozilo i od prodavatelja zatražiti pismenu ponudu. Ako ti detalji nisu navedeni u ponudi, pribaviti i katalog i/ili certifikat u kojem se navode tehničke karakteristike vozila, iz kojih je jasno vidljiva kategorija, proizvođač, model, vrsta pogona, snaga, emisija CO2.

Zatim treba ispuniti prijavni obrazac koji se preuzima s mrežnih stranica Fonda te poslati Fondu potpunu dokumentaciju:
– prijavni obrazac, ispunjen, isprintan i vlastoručno potpisan od strane podnositelja zahtjeva
– CD, DVD ili USB sa ispunjenim prijavnim obrascem u Excel (.xlsx) formatu
– kopiju obje strane osobne iskaznice
– presliku ponude za kupnju vozila izdanu od strane ovlaštenog prodavatelja
– tehničke karakteristike vozila koji je predmet ponude, iz kojih je jasno vidljiva kategorija, proizvođač, model, vrsta pogona (električni / „plug-in“ hibridni), snaga vozila (kW) te emisija CO2 (g/km), a koje osim ponudom mogu biti izražene i katalogom, certifikatom itd., kao i drugu dokumentaciju na zahtjev Fonda.

Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje započinje 3. travnja u 09:00 sati (zahtjevi koji dođu prije tog roka neće se razmatrati i nisu predmet obrade), a završava istekom kalendarske godine 31. prosinca 2019. godine, odnosno do iskorištena predviđena sredstva.

Više detalja možete pronaći na stranicama Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

I. Majić