Dr. Zvonimir Šostar: “Do Božića ćemo prijeći 12.000 preminulih, 90 posto tih osoba nije trebalo umrijeti”

Dr. Zvonimir Šostar: “Do Božića ćemo prijeći 12.000 preminulih, 90 posto tih osoba nije trebalo umrijeti”
Foto: Screenshot N1

Dr. Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, gostujući u N1 Studiju, komentirao je tvrdnju brojnih stručnjaka da bez obveznog cjepiva nećemo stići do kraja pandemije.

“Mislim da je to put kojim ćemo vjerojatno u konačnici morati ići. Zagreb je predvodnik u Hrvatskoj, s prvom dozom smo cijepili 76,1 posto odraslog stanovništva, završili smo cijepljenje kod 68,6 posto odrasilih, no kad gledamo sveukupno, prvu dozu dobilo je samo 63,6 posto, a bje doze 57 posto. Pokazuje se točnim što su tvrdili pojedini infektolozi i molekularni biolozi, da s obzirom na mutacije koje se događaju, da će biti potrebno cijepiti najmanje 90 posto sveukupnog stanovništva. To nećemo, mislim, ni slučajno uspjeti uz ovkavu antivaksersku kampanju uokoliko cijepljenje u konačnici ne bude obvezno”, smatra Šostar.

Tu temu je otvorila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Njemačka uvodi obvezno cijepljenje za određene resore, no premijer Andrej Plenković i dalje zastupa tezu da obveznog cijepljenja u Hrvatskoj neće biti.

“Vidjet ćemo, ono čemu su se svi nadali, da novi omikron soj neće biti zarazniji, nažalost, on je bitno zarazniji do delte. Vidjet ćemo što će se događati, kakve će biti posljedice. Stanovništvo oboljelo od omikrona u JAR-u navodno ima blaže simptome, no to je puno mlađe pučanstvo od našeg. Kao i uvijek do sada, prilagođavat ćemo se situacija kakva bude”, rekao je Šostar.

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) u utorak je potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao – vjerojatna, a riječ je bila o sindromu tromboze s trombocitopenijom.

U Zagrebu, kaže Šostar, na sreću nije bilo komplikacija s cijepljenjem.

“Utrošili smo strašno puno cjepiva i nismo imali ozbiljnijih komplikacija, nijedan smrtni slučaj. Mislim da smo uspjeli u svojoj nakani, a to je da se brinemo o zdravlju svih naših sugrađana. Moja iskrena sućut obitelji, ali kad gledamo kolika je dobrobit cijepljenja… Teško će biti bilo koga tužiti, ali ako će tužiti, onda će sigurno proizvođača. Treba naglasiti da je cijepljenje dobrovoljno, da je bilo obvezno, pravna situacija bi vjerojatno bila drugačija. Ne vidim koga bi se moglo tužiti. Mi zaista nemamo nikakvih komplikacija i, Bogu hvala, koliko ja imam informacija, u Zagrebu nitko nije preminuo od posljedica cijepljenja”, rekao je Šostar.

Komentirao je i stanje u bolnicama koje je bolje.

“Činjenica je da smo prešli peak četvrtog vala, to je definitivno, ali još možemo računati da ćemo do kraja godine imati veliki pritisak i broj preminulih će do Božića prijeći 12.000 preminulih. Usudim se reći da 90 posto tih ljudi, možda i 95 posto, nije trebalo umrijeti. Cijepljenje je jedini izlaz, ne postoji nikakav drugi. Sve spekulacije, što će biti s lijekovima koji su na registriranje dale neke farmaceutske tvrtke, što će s tim biti, kada će se odobriti, nažalost, u međuvremenu će previše ljudi umrijeti”, rekao je Šostar.

Upitan može li se PCR testom otkriti omikron varijanta, Šostar je odgovorio: “Kad imamo osobu koja je pozitivna, bila na putu u zemljama gdje ima omikrona ili u kontkatu s osobom kod koje je dokazan omikron, imamo testove koje ponavljamo. PCR test koji je jako osjetljiv i koji će ukazati na ozbiljnu mutaicju virus. A onda šaljemo uzorak HDZJZ-u, onda oni, cijela Europska unija je potpisala ugovor s velikim laboratorijem gdje se šalje. Mi možemo postaviti vrlo temeljitu sumnju. Temeljem PCR-a koji je iznimno osjetljiv možemo postaviti sumnju na vrlo mutirani soj”.