Dok jedni čekaju mjesecima, drugi se na listu i ne upisuju! U tri bolnice svaki drugi pregled obavi se ‘preko reda‘

Ilustracija | Foto: Pixabay

Svaki treći pacijent pristupio je prošle godine pregledu magnetskom rezonancom u osam hrvatskih bolnica mimo bolničkih listi čekanja, piše Jutarnji list, pozivajući se na podatke koje je objavio Državni ured za reviziju nakon što je prvi put “pročešljao” liste čekanja u 20 općih bolnica u zemlji.

Prema riječima pomoćnice glavnog državnog revizora Biserke Čoh Mikulec, Državna revizija odlučila je provjeriti upravljanje listama čekanja za postupke magnetske rezonance jer se na te preglede u bolnicama najdulje čeka, prosječno, navela je, od 50 do čak 608 dana.

“Utvrdili smo da je u čak osam bolnica trideset posto pacijenata obavilo pregled magnetskom rezonancom, a da uopće nisu na listi čekanja”, upozorila je Biserka Čoh Mikulec.

Na pitanje je li toliki broj neupisanih u liste čekanja pristupio pregledu na nezakoniti način, pomoćnica glavnog državnog revizora odgovorila je kako revizori nisu utvrdili način na koji su neupisani u liste čekanja pristupili pregledu jer, istaknula je, nije bilo pripadajućih podataka.

Drugim riječima, revizori ostavljaju otvorenom mogućnost da je dio onih koji su obavili pregled “preko reda” bili hitni slučajevi ili je iz nekog drugog medicinskog razloga bilo nužno da ih pregleda mimo liste čekanja.

“Mnoge bolnice ne vode podatke o tome je li riječ o hitnom pregledu ili iz kojih razloga je pacijent pregledan mimo liste čekanja, a trebali bi to činiti”, istaknula je Biserka Čoh Mikulec.

U čak tri bolnice, prema podacima Revizije, svaki drugi pacijent koji je obavio pregled magnetskpm rezonancom nije bio na listama čekanja. Riječ je o općim bolnicama u Gospiću, Vukovaru i Slavonskom Brodu.

Najmanje pacijenata koji su pristupili ovoj vrsti pregleda mimo liste čekanja zabilježeno je u KB-u Dubravi – 0,7 posto svih pacijenata koji su prošli pregled.

Zanimljivo je da u zagrebačkoj KBC-u Sestara milosrdnica revizori nisu našli nikakve tražene podatke.

Najdulje se na pregled magnetskom rezonancom čeka u pulskoj (608 dana), zadarskoj (538) i bolnici KBC-a Zagreb, 506 dana, a najkraće u županijskim bolnicama u Pakracu (50 dana), Koprivnici (71) i Požegi, gdje se čeka 143 dana, piše Jutarnji list.