U protekla 24 sata za više od 1000 zagrebačkih učenika određena samoizolacija

Foto: Unsplash

U protekla 24 sata u NZJZ “Dr. Andrija Štampar” provedeno je 1240 testiranja na SARS-CoV-2. Epidemiolozi NZJZ “Dr. A. Štampar” u razdoblju od 20,00 sati 25. listopada do 20,00 sati 26. listopada zabilježili su 211 novozaraženih osoba, a obrađeno je 398 osoba. Od navedenog, 351 je od prethodnih dana, a 47 osoba je od 26. listopada, objavljeno je na stranicama Grada Zagreba.

Mjera samoizolacije izrečena je 1047 osoba.

U objavi dalje stoji da je od 398 obrađenih pozitivnih osoba 114 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 199 osoba su kontakti COVID + osoba, kod tri je moguće izlaganje ne obiteljskim svečanostima i okupljanjima. Jedna je osoba stigla iz druge županije, 11 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 52 osobe obrada je još u tijeku. Kod devet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne tijekom hospitalizacije, četiri su osobe doputovale iz BiH, Slovenije, Srbije i Njemačke.

Kod tri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, a jedna je osoba napustila teritorij RH prije kontakta s epidemiološkom službom.

Na obradu ukupno čeka 1858 osoba.

Foto: Zagreb.hr

U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi tri korisnika, četiri zdravstvene djelatnice i sedam nezdravstvenih djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 21 učenika i pet nastavnika osnovnih škola te 23 učenika i tri nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 503 učenika osnovnih te 504 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 24 osobe.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 3.470 aktivnih slučajeva, a 8 492 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Tako stoji u službenoj objavi iz koje, međutim, nije moguće razumjeti koliko zapravo ima novozaraženih – 211 ili 398.

Pokušavajući razriješiti enigmu, novinari 24 sata okrenuli smo najmanje desetak telefonskih brojeva. Neki od epidemiologa koje su zamolili za tumačenje nisu znali o čemu se radi.

Prvi čovjek Zavoda “Dr. Andrija Štampar” dr. Zvonimir Šostar otkriva misterij: da, 211 je novozaraženih, i svi koji imaju pozitivan test, o tome budu obaviješteni u roku 24 sata. Međutim, dežurni epidemiolozi ne stignu nazvati i sve bliske kontakte novozaraženih, pa je ovih 398 “pozitivnih obrađenih” zapravo – zaostatak otprije nekoliko dana.

To nisu samo novozaraženi u zadnja 24 sata nego i zaraženi koji su o tome već prije obaviješteni, ali su epidemiolozi tek sad iznazivali sve njihove kontakte, što znači da su oni sad potpuno obrađeni. Obrada ne znači samo slanje nalaza nego i obradu kontakata. Sa svakim od kontakata epidemiolog mora popričati, što traje od deset do čak 20 minuta.

Četiri milijuna hrvatskih građana je dosad “doktoriralo” epidemiologiju, ali je i samim epidemiolozima priopćenje bilo zbunjujuće.

“Ne znam tko se čemu čudi, ali stvar je vrlo jednostavna. Ako u Zagrebu testovi stižu s pet, šest lokacija, a pojačan je priljev testova odnosno količina, obraditi se ne može više nego što se da. Uz to, dolazi do kašnjenja u obradi jer ne stižu sve bolnice na vrijeme odnosno do podneva poslati svoje uzorke i evo vam problema”, pojašnjavaju za 24 sata nam epidemiolozi koji rade od početka pandemije i upućen su u sustav. Do podneva i onda svako kašnjenje ulazi u drugi dan.

Komentari