DOGRADNJA NAFTALANA: Jedinstveno nalazište ljekovite nafte u Europi dobiva nove sadržaje

Naftalan
Foto: Press

U tijeku su radovi na dogradnji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu čija je ukupna vrijednost veća od 38 milijuna kuna, a očekuje se da će prošireno zdanje Naftalana svoje prve goste spremno dočekati početkom 2019. godine.

U prvoj fazi proširenja vrijednoj 2,1 milijun kuna, koja je u upravo u tijeku, gradi se vanjski bazen s pripadajućom potrebnom tehnikom. Sredstva za prvu fazu gradnje u cijelosti su osigurana iz vlastitih prihoda Specijalne bolnice, a završetak radova očekuje se u travnju ove godine.

Potom, sredinom 2017. godine, slijedi druga faza gradnje u sklopu koje će se dograditi postojeća glavna zgrada bolnice. U njoj se planira izgraditi teretana, fitness centar, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta i dvorana za medicinsku gimnastiku te bolnička kuhinja s bolničkim restoranom. Druga faza dogradnje vrijedna je preko 36 milijuna kuna, a za tu svrhu Zagrebačka županija osigurala je 10 milijuna kuna. Za preostali dio sredstava SB Naftalan kreditno će se zadužiti.

“U Hrvatskoj, u Zagrebačkoj županiji, u Ivanić-Gradu nalazi se jedinstveno nalazište ljekovite nafte u Europi, drugo ovakvo u svijetu. Ovakva jedna ‘investicijska injekcija’ bila je nužna kako bismo postali konkurentniji, kako infrastrukturno tako i sadržajem, te kako bismo se visoko pozicionirali na lječilišnoj karti svijeta. Iako nismo uspjeli dobiti konkretniju pomoć od resornog Ministarstva u realizaciji ovog projekta niti naći EU natječaje na koje bismo mogli prijaviti ovaj projekt, odlučili smo da nećemo odustati od proširenja Naftalana” – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prilikom obilaska gradilišta.

Naftalan - Stjepan Kožić
Foto: Press

Kožić je pojasnio kako će se sredstva iznaći iz vlastitih sredstava Bolnice, proračuna Zagrebačke županije te kreditnog zaduženja. Nadodao je i kako je siguran da će se ova investicija višestruko isplatiti i to u vrlo bliskoj budućnosti.

Nakon obilaska radova na dogradnji, župan Kožić je prisustvovao sjednici Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije koja je održana u prostorijama Specijalne bolnice Naftalan, a na kojoj je ravnatelj SB Naftalan Goran Maričić održao prezentaciju razvojnog projekta “Naftalan 2 s unutrašnjim i vanjskim bazenima”.

“Današnji pacijenti, i domaći i strani, osim kvalitetne zdravstvene usluge očekuju i traže dodatne sadržaje koji će im boravak u ovoj bolnici učiniti opuštenijim i zanimljivijim. Stoga je bilo nužno odlučiti se za ovakva značajna ulaganja u infrastrukturu”, rekao je Maričić dodavši da će dograđena bolnica zbog uvođenja novih usluga zaposliti i nove djelatnike.

Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu je jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu.

Inače, korištenje naftenske nafte prepoznato je kao jedinstvena metoda u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti radi čega Naftalan već dugi niz godina redovito posjećuju gosti iz Njemačke, Rusije, skandinavskih zemalja, a nakon nedavnog posjeta predstavnika vodeće američke konzultantske kuće u području zdravstvenog osiguranja očekuju se i gosti iz Amerike.