DOBAR SAVJET: Za što sve možete koristiti aspirin

Izvadite svoje aspirine jer smo pronašli pet kreativnih načina kako ih upotrijebiti.

is_aspirin_safe_for_kids

Jedan od najčešćih lijekova za glavobolje i druge manje bolove, aspirin je već generacijama sastavni dio svake kućne ljekarne. No, taj se čudotvorni lijek (kojeg je za Bayer otkrio Arthur Eichhengrun 1897. godine) može iskoristiti i u neke druge praktične svrhe u vašem domu.

1. Pomaže da rezano cvijeće u vazi dulje traje

To je prokušani način da zadržite svježinu ruža i drugog rezanog cvijeća dulje vrijeme: stavite usitnjeni aspirin u vazu napunjenu vodom neposredno prije stavljanja cvijeća. Kako biste ste produljili život svojih cvjetnih aranžmana, umjesto aspirina u vodu možete staviti i multivitamin, žličicu šećera, prstohvat soli i sode bikarbone, pa čak i bakreni novčić. Također, ne zaboravite cvijeću redovito mijenjati vodu.

2. Napravite masku za piling lica

Želite uljepšati svoj ten, ali ne želite potrošiti bogatstvo na skupu kozmetiku? Pokušajte s ovim jednostavnim receptom: otopite nekoliko aspirina u nekoliko kapi vode, dovoljno da nastane glatka, meka pasta i nanesite je na lice. Ostavite je da djeluje 10 do 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Acetilsalicilna kiselina u aspirinu pomoći će vam u obnovi vaše kože.

3. Nanesite na mjesta uboda insekata

Smirite upalu uzokovanu ubodom komarca ili pčele tako da mjesto uboda navlažite vodom te na njega stavite aspirin i lagano trljate. Ako ste alergični na pčelinje ubode i primjećujete poteškoće s disanjem, bolove u trbuhu ili mučninu, odmah potražite liječničku pomoć.

4. Koristite ga kao pomoć u vrtu

Aspirin može poslužiti i kao prva pomoć za vaš vrt. Neki ga vrtlari samelju i koriste kao sredstvo za ukorjenjivanje ili aspirin, pomiješan s vodom, koriste za liječenje gljivičnih oboljenja u vrtu. No, budite oprezni s količinom, previše aspirina može spaliti vaše biljke. Prilikom tretiranja tla, tipična bi doza trebala biti pola tablete ili jedna tableta aspirina na jednu litru vode.

5. Osvježite boju kose

Plivanje u kloriranim bazenima može imati zamjetljiv i neugodan učinak na vašu obojenu kosu, pogotovo onu svijetle boje. No, svoju prijašnju nijansu lako možete vratiti tako da otopite šest do osam aspirina u čaši tople vode, temeljito utrljate u kosu i ostavite djelovati 10 do 15 minuta.

Oprez: Alergijske reakcije

Oko 10 posto ljudi koji boluju od teške astme alergični su i na salicilnu kiselinu, te na sve proizvode koji je sadrže, uključujući i neke lijekove za prehladu, voće, začine i aditive. Taj postotak raste na 30 do 40 posto za starije astmatičate koji također pate od sinusitisa ili nosnih polipa. Akutna osjetljivost na salicilnu kiselinu također je viđena u malom postotku opće populacije, tako da uvijek konzulirajte svog liječnika prije korištenja bilo kakvih lijekova, a ako ste alergični na interno uzimanje salicilne kiseline, ne primjenjujte je ni eksterno. [K.G.]

Izvor: Reader’s Digest