DOBAR SAVJET: Pobijedite proljetni umor ovim jednostavnim trikovima!

Foto: Pixabay

Neki ljudi već s prvim proljetnim zrakama sunca počeli osjećati sve veći umor i razdražljivost te opću slabost organizma. Takve tegobe, uz pad imuniteta, nedostatak koncentracije, glavobolje i opću nezainteresiranost za svakodnevne aktivnosti, predstavljaju tipične simptome proljetnog umora.

Smatra se da su simptomi proljetnog umora posljedica nemogućnosti ljudskog organizma da se naglo prilagodi – mjenama koje se događaju u prirodi kao što su porast temperature ili nagle temperaturne promjene, većoj izloženosti sunčevim zrakama te promjeni sastava zraka.

Važan faktor nastanka proljetnog umora neki vide i u konzumiranju jednolične i nekvalitetne prehrane tijekom zimskih mjeseci te u manjku kretanja i dugim boravcima u zatvorenim prostorima.

Treba imati na umu da se radi o prolaznom poremećaju i da ga se može ublažiti provođenjem nekih jednostavnih savjeta.

Prehrana

Savjetuje se konzumiranje raznovrsne i lagane prehrane, što više voća i povrća te namirnice bogate složenim ugljikohidratima, kao što su tjestenina, krumpir, riža i žitarice koje povećavaju razinu šećera u krvi te potiču stvaranje serotonina odgovornog za dobro raspoloženje. Također, pozornost treba obratiti na unos minerala i vitamina, pogotovo vitamina C koji je važan za jačanje imunološkog sustava, i vitamina B koji djeluje pozitivno na živčani sustav te smanjuje simptome depresije. Preporučuje se povećati i unos tekućine jer dehidracija organizma može biti neposredan uzrok manjka energije.

Tjelovježba

Redovita tjelesna aktivnost smanjit će proljetni umor, pogotovo ako je provodite na svježem zraku i dnevnoj svjetlosti. Vježba će povećati dotok kisika u organizam, a boravak vani smanjuje proizvodnju hormona melatonima koji izaziva pospanost.

San

Preporučuje se lijegati malo ranije i voditi računa o rutini spavanja i broju prospavanih sati (znanstvenici tvrde kako je za kvalitetan odmor potrebno minimalno sedam sati sna). Idealno bi bilo ustati se odmah nakon buđenja te što prije krenuti s dnevnim aktivnostima. U suprotnom riskirate osjećaj tromosti koji može potrajati cijeli dan.

Imati na umu.

Simptomi proljetnog umora mogu upućivati na ozbiljne bolesti, pa ako potraju dulje vremensko razdoblje ili ako smatrate da su teško podnošljivi, obratiti se svojem liječniku. [K.G.]