DANAS PREDSTAVLJEN PROJEKT: U Zagrebu će se graditi Nacionalna dječja bolnica

DANAS PREDSTAVLJEN PROJEKT: U Zagrebu će graditi Nacionalna dječja bolnica
Foto: Zagreb.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici potpisali Okvirni Sporazum o suradnji na pripremi projekta Izgradnja nacionalne dječje bolnice.

Tom prigodom predstavljena je prva faza provedbe projekta službenog naziva “Priprema analiza, studija, projektno-tehničke i ostale potrebne dokumentacije za projekt izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu”.

Izrada projektne dokumentacije prvi je korak do izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu. Buduća bi bolnica objedinila sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica.

Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Gradom Zagrebom, započelo je s realizacijom projektnih aktivnosti izrade tehničke i projektne dokumentacije potrebne za pripremu strateškog projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

Ukupna vrijednost projekta je 42,305 milijuna kuna, od čega je 85 posto (36 milijuna kuna) financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok je 15 posto iznosa (6,35 milijuna kuna) osigurano u državnom proračunu Republike Hrvatske i proračunu Grada Zagreba.

Finalizacijom dokumentacije stvorit će se nužni preduvjeti za prijavu projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice za sufinanciranje iz europskih fondova u narednom programskom razdoblju.

Uz premijera i gradonačelnika, na svečanosti je bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric.

I. Zovko